Suchý vzduch způsobuje kašel, podrážení očí i další komplikace. Pomůže vám zvlhčovač a pravidelné větrání

Používání zvlhčovače vzduchu pomáhá pro lepší dýchání
  |   zajímavost

Suchý vzduch v bytě představuje problém především během zimních měsíců, jak potvrzují studie. Důvod je přitom jednoduchý. Vytápění v kombinaci s méně častým větráním vede k tomu, že se relativní vlhkost vzduchu snižuje. Jakmile se vzduch stane příliš suchým, začnou se objevovat negativní aspekty ovlivňující lidské zdraví.

A jak poznat suchý vzduch? Jedná se o takový vzduch v místnosti, jehož relativní vlhkost se pohybuje pod úrovní 35 %. Tento údaj zjistíte z meteostanic a může vám pomoci s rozhodnutím, jestli se pustit do aktivního zvlhčování vzduchu v rámci prevence některého z následujících negativních dopadů na zdraví.

Kašel, astma a další respirační onemocnění

Aby mohly průdušky dobře plnit svůj úkol, musí být jejich sliznice zvlhčené. Jenže pobytem v místnostech se suchým vzduchem dochází k postupnému vypařování jejich vlhkosti, což má za následek nepříjemné projevy, jako jsou kašel, astma či jiné dýchací problémy, říkají studie.

Bolesti v krku i pocit suchých očí

Vypařování vody ze sliznic lidského těla není problémem pouze u plic, ale zahrnuje také pálení v krku. Suché sliznice v krční oblasti jsou navíc náchylnější k propuknutí nejrůznějších zánětů. Podobně se může objevovat také pocit suchých očí. Typické projevy jsou pálení, svědění či škrábání v kombinaci se zarudnutím z podráždění. Pokud podobné příznaky pozorujete, nezapomínejte očím pomoci speciálními kapkami a trochu je zvlhčit.

„Volně prodejné zvlhčující kapky, kterým se říká i tekuté slzy, představují okamžitou úlevu pro unavené, suché a namáhané oči. Některé druhy kapek obsahují i 0,3% kyselinou hyaluronovou,  dlouhodobě stabilizující slzný film. Tyto kapky zvlhčují a obnovují vlivem okolního prostředí nebo nadměrnou zátěží narušený slzný film a kyselina hyaluronová snižuje tření mezi očním víčkem, kontaktní čočkou a rohovkou. Tento druh kapek je vhodný i pro citlivé oči a pro dlouhodobé používání," řekla pro Čtidoma.cz farmaceutka Milena Jirná.

Suchá kůže a vyšší hladina stresu

Nepříjemným projevem suchého vzduchu bývá suchá a šupinatá pokožka. I z toho důvodů je zimní péče o pleť trochu jiná a zahrnuje silnější hydratační a hutnější krémy. Kromě tohoto jevu se však ukázalo, že suchý vzduch může v těle spouštět stresovou reakci. A jak je známo, s chronickým stresem se pojí celá řada problémů a civilizačních onemocnění.

Jak zvlhčit vzduch v domácnosti?

Hlavně během zimního období sledujte vlhkost vzduchu v domácnosti. Pokud se bude blížit ke spodním hodnotám, začněte aktivně pátrat po způsobech, jak vzduch dodatečně více zvlhčit. Pomůže především používání kvalitního zvlhčovače vzduchu.

„Zvlhčovače vzduchu jsou zařízení, která přidávají do vzduchu vlhkost, aby se zabránilo suchu, které může způsobit podráždění mnoha částí těla. Mohou být obzvláště účinné při léčbě suchosti kůže, nosu, krku a rtů. Mohou také zmírnit některé příznaky způsobené chřipkou nebo nachlazením. Pozor ale na nadměrné používání zvlhčovačů nebo jejich nesprávné čištění, které může naopak potenciálně zhoršit dýchací problémy a způsobit další zdravotní potíže," řekla pro
Čtidoma.cz poradkyně zdravého životního stylu Jana Pokoutná.

Podobně jako zvlhčovač může pomoci i pokládání misky s vodou poblíž topení. K tomu přidejte i hydratační péči, která začíná u dostatečného pitného režimu a pokračuje používáním ochranných krémů na pokožku, balzámů, sprejů do nosu a podobně. Nezapomeňte také na pravidelné větrání minimálně dvakrát denně.

Zdroj: healthline.comlennox.comspotrebitelskytest.cz, studie

KAM DÁL: Vitamíny, na které bychom v zimě neměli zapomínat: Ochrání nás před chřipkou a nachlazením.