Prevence rakoviny a snížení vysokého krevního tlaku: Vsaďte na borůvky

Borůvky mimo jiné zlepšují funkci našeho mozku
  |   zajímavost

Obyčejné borůvky vám mohou pomoci s celou řadou zdravotních problémů. Jsou účinnou zbraní v boji proti rakovině, ale i onemocnění srdce. Mohou nám pomoci i zlepšit naši paměť, to ale není vše.

Borůvky jsou jedním z nejlepších přírodních dezertů. Jsou chutné, sladké a navíc obsahují spoustu důležitých živin. Jsou často označovány jako superpotravina, mají totiž celou řadu zdravotních benefitů.

Skvělé pro hubnutí

Borůvky by do svého jídelníčku měli mimo jiné zařadit také lidé, kteří se snaží snížit svou tělesnou hmotnost. Toto chutné ovoce vám totiž může se shazováním přebytečných kil pomoci.

Obsahuje totiž jen velmi malé množství kalorií, ale zároveň je nabité živinami, je tedy ideální potravinou pro ty, kteří se snaží zbavit nadbytečné hmotnosti

Královny antioxidantů

Borůvky kralují potravinám, které mají schopnost naše tělo chránit před působením škodlivých volných radikálů, tedy potravinám s vysokým obsahem antioxidantů. Volné radikály jsou škodlivé nestabilní molekuly, které poškozují buňky v těle a mohou vést dokonce až ke vzniku celé řady vážných nemocí, mezi které patří mimo jiné i rakovina, jak dokazují výzkumy.

Volné radikály mimo jiné v těle také zrychlují procesy stárnutí. Pravidelná konzumace borůvek nám tak může přidat i několik let života navíc.

Borůvky obsahují zejména polyfenolové antioxidanty, zvané flavonoidy. Není antioxidant jako antioxidant, některé z nich nám mohou pomoci více než jiné. S mnohými blahodárnými účinky antioxidantů na naše tělo je spojen jeden právě specifický druh flavonoidů, antokyany.

Snížení vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak zvyšuje pravděpodobnost vzniku vážných srdečních onemocnění. Lidé, u kterých tento nebezpečný stav vznikl, by se tedy měli okamžitě snažit o jeho snížení a ti, kteří s vysokou hladinou krevního tlaku problémy nemají, by se měli zaměřit na prevenci jejího vzniku.

Se snížením vysoké hladiny krevního tlaku i s prevencí vzniku tohoto stavu vám může pomoci právě toto lahodné modré ovoce. Pravidelná konzumace borůvek (zhruba 50 g borůvek denně) je totiž spojena se snížením krevního tlaku o 4 až 6 %.

Prevence srdečních onemocnění

Zařazením borůvek do našeho jídelníčku můžeme mimo jiné předcházet také oxidaci špatného cholesterolu (LDL) v našem krevním oběhu, a tak i vážným srdečním onemocněním. Oxidace tohoto typu cholesterolu totiž zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce.

Za tento účinek tohoto ovoce je zodpovědné vysoké množství antioxidantů, které borůvky obsahují. K prevenci vzniku srdečních onemocnění borůvky přispívají mimo jiné také svou schopností snižování vysokého krevního tlaku, který je jedním z rizikových faktorů tohoto typu onemocnění.

Zlepšení paměti

Pravidelná svačinka v podobě borůvek nám může pomoci mimo jiné i zlepšit naši paměť a také podporuje správnou funkci našich mozkových funkcí.

Oxidační stres, se kterým si dokáží poradit antioxidanty obsažené v borůvkách, může urychlit proces stárnutí našeho mozku a negativně tak ovlivnit jeho funkci. Pravidelná konzumace tohoto ovoce tedy může vést ke zlepšení buněčné signalizace v našem mozku.

Zdroj: Healthline, Medical News Today

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Pomůže vám i obyčejný banán.