Prevence kocoviny: Vědecky podložené rady, jak zmírnit následky alkoholu a rychleji vystřízlivět

Vyberte si takový druh alkoholu, po kterém nehrozí tak silná kocovina
  |   zajímavost

Jak předejít na Silvestra kocovině? Nejlepší lék spočívá v prevenci. Na tu myslete před samotným pitím alkoholu. S pomocí vědecky podložených rad můžete znatelně zmírnit projevy kocoviny a do nového roku vstoupit s čistou hlavou.

Když víte, jak zmírnit příznaky kocoviny, můžete si užít i poměrně veselou party bez nepříjemných následků další ráno. Podívejte se na několik bodů, které se vyplatí dodržet před, během i po pití alkoholu.

Před party užívejte doplňky stravy

Že pití na prázdný žaludek je špatný nápad, ví už snad každý. Kromě vydatného jídla před party si však nezapomeňte dát i porci vitamínů a minerálů. Konkrétně se jedná o vitamíny skupiny B a zinek, které podle výsledků mohou zmírňovat příznaky kocoviny.

Tip: Mezi jídla bohatá na vitamín B či zinek patří například luštěniny, drůbeží maso, ořechy a mléčné výrobky, takže uvedené potraviny zařaďte k večeři přímo jako pohoštění během party.

Pijte s rozumem a vyhněte se nápojům s kongenery

Nejlepší, ale zároveň často trochu planou radou, je nepít velké množství alkoholu, čímž se téměř určitě vyhněte kocovině. Jenže každý má hranici jinde a záleží i na tom, jaký druh alkoholu budete konzumovat. Z hlediska míry příznaků kocoviny se jako nejhorší ukazují nápoje s velkým obsahem toxických sloučenin kongenerů, kam můžeme zařadit methanol, aceton nebo isopentanol. Ty vznikají během kvasinkové fermentace cukrů.

Vysoký obsah kongenerů můžete odhadnout už na první pohled, kdy jsou na tyto látky bohaté tmavé alkoholické nápoje jako například whisky, koňak nebo tequila. Oproti tomu bezbarvé nápoje, jako jsou vodka nebo gin, mají nízké hladiny kongenerů, což ale rozhodně neznamená, že to s nimi máte přehánět.

Příjem tekutin zabrání dehydrataci organismu

Alkohol přirozeně dehydratuje, přičemž právě nedostatek vody v organismu vede k problémům spojeným s bolestmi hlavy, únavou a otupělostí. Jedním z klíčových pravidel, které je dobré dodržovat především během samotné party a těsně po, je dostatečná konzumace tekutin. A to samozřejmě těch nealkoholických v čele s obyčejnou vodou. Ideálně si ke každé sklenici vína či jiného alkoholu dejte i sklenici vody.

Dostatek spánku, vody a jídla během následujícího rána

Po party si dejte ještě další sklenici vody a naordinujte si delší spánek. Organismus se potřebuje zotavit, což nejlépe zvládne právě během spánku. I tak ale můžete ráno pociťovat únavu, ospalost a některé průvodní příznaky kocoviny, jako jsou bolest hlavy, světloplachost, nevolnosti a podobně. S rychlejší regenerací však může pomoci i vydatná snídaně.

Doplňte především cukr, protože kvůli alkoholu může docházet ke stavům podobným hypoglykémii. Výživná snídaně bohatá na sacharidy, bílkoviny a trochu vitamínů tak může být posledním krokem, jak zvládnout následující ráno po party bez ztráty kytičky.

Zdroj: www.healthline.comwww.cosmopolitan.com

KAM DÁL: Zbavte se lupů: Pomůže i obyčejný jablečný ocet.