Vlašské ořechy: Prevence proti rakovině i podpora trávení

Pravidelná konzumace vlašských ořechů mimo jiné i podporuje rovnováhu naší střevní mikroflóry
  |   zajímavost

Vlašské ořechy mají neuvěřitelné množství zdravotních benefitů. Snižují záněty v těle, obsahují vysoké množství antioxidantů, které chrání buňky našeho těla před poškozením, a dokonce nám mohou pomoci i s prevencí celé řady vážných onemocnění.

Tento druh ořechů obsahuje vysoké množství vlákniny, vitamíny, minerály i zdravé tuky. Díky těmto a dalším složkám má celou řadu zdravotních benefitů.

Vysoký obsah antioxidantů

Ve vlašském ořechu můžeme najít mnohem vyšší množství složek s vysokou antioxidační schopností než v jakémkoliv jiném ořechu.

Mezi antioxidanty, které tento druh ořechu obsahuje, patří mimo jiné polyfenoly, které se nacházejí zejména ve slupce vlašských ořechů, vitamin E a melatonin.

Antioxidanty ochraňují buňky našeho těla před působením škodlivých volných radikálů a chrání je tak před poškozením, které může vést ke vzniku vážných chorob, mezi které patří mimo jiné i některé druhy rakoviny.

Snižuje zánětlivost v těle

Zánět v těle, který zvyšuje mimo jiné i oxidační stres, může stát za vznikem celé řady vážných chorob, mezi které patří mimo jiné i Alzheimerova choroba nebo diabetes II. typu.

Polyfenoly, sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi, které vlašské ořechy obsahují, nám mohou pomoci v boji proti oxidativnímu stresu a zároveň i snížit zánět v těle.

Snižují riziko vzniku rakoviny

Výzkumy poukazují na to, že vlašské ořechy jsou mimo jiné také účinným nástrojem v boji proti některým druhům rakoviny, včetně kolorektálního karcinomu, rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Některé mikroby v našich střevech mohou proměnit antioxidanty na sloučeniny zvané urolitiny. Jde o látky, které mají protizánětlivé vlastnosti a pomáhají nám tak s prevencí kolorektálního karcinomu, ale i některými dalšími druhy rakoviny.

Podpora správného trávení

Pravidelná konzumace vlašských ořechů prospívá naší střevní mikroflóře, která je pro správné fungování našeho trávicího systému naprosto nezbytná.

To, co jíme, může totiž naši střevní mikroflóru významně ovlivnit, konzumace vlašských ořechů podporuje její zdravou rovnováhu.

Jak zařadit vlašské ořechy do našeho jídelníčku?

Zakomponování vlašských ořechů do naší stravy je až překvapivě jednoduché. Stačí je jen přimíchat do salátů, ovesné kaše, jogurtu nebo téměř jakéhokoliv zeleninového pokrmu. Dalším skvělým tipem je rozmixovat s nejrůznějšími pastami a omáčkami.

Přidat je ale můžete i do pečených dezertů, mezi které patří mimo jiné třeba bábovka nebo muffiny.

Zdroj: HealthlineAdvandced Health

KAM DÁL: Nečekejte s cvičením po Novém roce: Zaměřte se už teď na most nebo klasické dřepy.