Prezidentský kandidát bez charismatu a se špatnou rétorikou. Odborník rozebral dalšího uchazeče o Hrad

Tomáš Zima v roce 2016 obdržel čestné doktoráty od Užhorodské národní univerzity a Prešovské univerzity v Prešově
  |   analýza

Prezidentem, který nahradí Miloše Zemana, bude jeden z devíti uchazečů. Mezi nimi figuruje i jméno Tomáše Zimy. Lékař a bývalý rektor Univerzity Karlovy chce voliče zaujmout „zdravým selským rozumem“. Podle experta na komunikaci Petra Vojnara, který pro nás hodnotí všech devět prezidentských kandidátů, má však pan profesor co dohánět.

Členství v KSČ, anticena Bludný balvan či kontroverzní půjčka od HomeCredit. Ale také jednoznačné vyjádření pomoci ukrajinským dětem nebo důraz na pomoc státu v energetické krizi. Tomáš Zima svou kandidaturu na prezidenta opřel o podpisy třinácti senátorů, potřebných 50 tisíc podpisů od občanů se mu získat nepodařilo.

Vadí mu, že společnost je rozdělená, chtěl by ji proto spojovat. Varuje před ekonomickými a sociálním nejistotami, vymezuje se proti současnému prezidentovi Zemanovi. To vše nedávno řekl v rozhovoru pro Čtidoma.cz.

Petr Vojnar
- specialista na komunikační dovednosti a mediální prezentaci, profesionální řečník a moderátor
- ve své praxi se zabývá primárně školením a tréninkem rétoriky, sebeprezentace, přípravou na veřejná vystoupení nebo vystupování před kamerou
- přednáší a pořádá workshopy či školení nebo semináře pod hlavičkou Akademie SEBA – akademie sebevědomého řečníka
- mezi jeho klienty patří mj. firmy a společnosti, top manažeři, ředitelé firem, profesionálové z médií, politici či prezidentští kandidáti

Prezident možná do jiné doby

Také Tomáše Zimu si vzal "do péče" odborník na komunikační dovednosti Petr Vojnar. Ten pro náš web postupně hodnotí všech devět prezidentských kandidátů, hodnocená kritéria jsou vždy stejná (první dojem, postoj/gesta, mimika, oční kontakt, vitalita, reakce/pohotovost, rétorika, celkové působení). „Na prezidenta by se hodil v méně turbulentní době. Nemá charisma, lidé si ho nezapamatují, není typem vůdce,“ říká expert.

První dojem

Na první dojem profesor Zima vypadá mile, klidně, sympaticky, působí "obyčejně", vzdělaně, používá bílý doktorský plášť, který na voliče podprahově působí jako rovnítko slova "péče". Obléká se klasicky, vkusně a střídmě do dobře padnoucích obleků s kravatou. Nepůsobí však silně, ani jako lídr. Spíše zakřiknutě, nevzbuzuje na první pohled autoritu, toho „kdo to vezme na sebe“.

Postoj a gesta

Před kamerou se evidentně necítí úplně svůj. Není uvolněný, je spíše toporný. Viditelné je to hlavně v případě stylizovaných odpovědí v chůzi, kdy nepřirozeně rukama kopíruje kroky nohou a negestikuluje. Když už gestikuluje, tak minimalisticky a logicky k mluvenému projevu.

Jinak je při chůzi i posedu pevný, vzpřímený, netrpí žádnými viditelnými fyzickými obtížemi. Jen bradu občas drží výš, než by bylo přirozené, což může vyvolávat dojem nadřazenosti, z čehož bych pana profesora ovšem nepodezíral. V jeho případě jde spíš o projev určité nervozity.

Mimika a oční kontakt

Uniformní úsměv, který může být vnímán jako plachý, ale také jako strojený, neupřímný. Obě varianty v tomto případě nejsou pro kandidáta plus. Mimiku má potom standardní, obyčejnou. Oční kontakt s moderátorem či kamerou udržuje aktivně.

Vitalita

Na mě profesor Zima působí vitálně, zdravě, přiměřeně svému věku.

Tomáš Zima
- mezi roky 2014–2022 rektor Univerzity Karlovy
- v letech 2005–2012 děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
- členem KSČ byl v letech 1983 až 1990
- k roku 2022 měl jeho Hirschův index hodnotu 35, což značí excelenci ve vědecké komunitě

Reakce a pohotovost

Na otázky reaguje pohotově, dobře staví věty, mluví po smyslu. Nepoužívá přehnaně žádnou slovní vatu, k tématům se vyjadřuje přímo a nezaznamenal jsem ani typická prázdná, klišoidní prohlášení či obecné a líbivé obecné floskule.

Rétorika

Rétorika profesora Zimy není dobrá, určitě patří mezi prezidentskými kandidáty k těm nejhorším. Často polyká koncovky slov, zřetelně nevyslovuje konsonanty (souhlásky) a nenaslovuje vokály (samohlásky), které jsou i místy hodně roztažené (nekoncentrované, nekultivované, nečitelné).

Má také střední logopedické vady, slyšitelné především u hlásek L a Ž. Ty vznikají neprecizní interakcí komponentů při "výrobě" jednotlivých hlásek.

Celkové působení

Oproti ostatním kandidátům není tolik výrazný, nemá charisma, je spíše přehlédnutelný, nic z jeho veřejného působení vám neutkví v paměti. Nezapamatujete si ho. Na prezidenta by se hodil v méně turbulentní době, kdy není potřeba nijak silná, autoritativní persona, ale spíše vzdělaný, milý a pro národ nekontroverzní představitel země.

Rozhovory s prezidentskými kandidáty a další články na téma "prezidentská volba" najdete zde.

KAM DÁL: Prezident z lítosti: Babiš si vyfňukal premiérské křeslo a stejně vede i prezidentskou kampaň.