První česká sjezdovka byla v centru Prahy. Lidé na ulici nechápali, co se děje

Josef Rössler-Ořovský spolu se svým bratrem sjeli z horní části Václavského náměstí od budovy Muzea Království Českého až dolů. Náměstí v té době bylo zatím bez sochy sv. Václava
  |   zajímavost

Zima, sníh, lyže, sjezdovka. To jde k sobě. Jenže v roce 1887 bylo lyžování na našem území zcela neznámé. Jeden z největších popularizátorů sportu u nás Josef Rössler-Ořovský však měl "dábelský" plán.  První sjezdovku postavil díky sněhové kalamitě přímo na Václaváku. A začaly se dít věci.

Praha zažívala šok. V noci z 5. na 6. ledna roku 1887 napadlo obrovské množství sněhu. A jedna z nejvýznamnějších osobností historie českého sportu, Josef Ořovský, vyrazil do "boje". Jako vůbec první Čech nasadil na nohy lyže a uhranul Prahu. Muž, jenž stál u zrodu několika sportovních klubů všeho druhu a byl také významným diplomatem, se tak oficiálně stal prvním lyžníkem na našem území. 

Sport, který nikdo nechápal

Jak se vlastně lyže dostaly až na Václavské náměstí? Aktivita Ořovského začala už v roce 1881, kdy mu bylo pouhých 12 let. Tehdy totiž založil Bruslařský klub. Ten se za několik let rozrůstal, až přišel onen důležitý rok 1887, ve kterém oslovil sbratřený klub v Norsku, aby jim daroval několik párů bruslí. 

K bruslím Norové nabízejí jeden pár lyží. Nadšení ho spolu s jeho bratrem Karlem donutí objednat ještě jeden pár. Celníci netuší, co si s tímto záhadným předmětem mají počít, ale stejně tak nedůvěřivě na zásilku koukají dva bratři, kterým byla zásilka určena. 

Na přelomu 18. a 19. století se ve Skandinávii používaly lyže jak pro vojenské účely, tak i v běžném životě, vytvořila se tak široká základna pro rychlý rozvoj lyžování. První závody na lyžích se uskutečnily v 19. století v Norsku.

Odvaha na sněhu

Hned poté se ukázala být zásadní otázka, kde "vzít" kopec, na kterém by se nové sportovní náčiní vyzkoušelo? Ořovský měl štěstí. Tehdy tradiční tuhá zima zasáhla i Prahu, a tak se rozhodl zvolit 750 metrů dlouhé Václavské náměstí jako ideální místo.

Od sochy sv. Václava na koni až k Můstku se totiž táhne mírný, ale dostatečně dlouhý kopec. Nápad obou bratrů se po Praze velmi rychle rozkřikl, takže když šli do akce, celé události přihlížel početný dav zvědavců. Není třeba připomínat, že se opravdu bylo na co dívat. O karamboly a boule nebyla nouze.

Začala zde dlouhá tradice

Mezi diváky byl i tehdejší starosta Prahy Ferdinand Vališ. A tak se odehrála první prezentace lyžařského sportu na našem území. Ořovský neváhal a vzápětí založil i lyžařský klub, který velmi brzy dostal pro místní kontext zcela zásadního fanouška. 

Ořovský se spřátelil s hrabětem Harrachem, který sportu propadl a nechal v Krkonoších lyže vyrábět. Nejdříve pro své lesníky, následně i pro obyčejné nadšence. Tradice lyžování na našem území se tak doopravdy zrodila překvapivě na Václavském náměstí. 

Zdroje: Národní muzeum, Česká televize

KAM DÁL: Prezidentští kandidáti jako ve škole: Expert udělil za debatu jedničku, ale i pětky. Kdo propadl?