5 tipů a triků, jak se vyhnout cukrovce

V Česku trpí obezitou asi 20 procent populace. Ta zvyšuje riziko vzniku dalších onemocnění, například cukrovky druhého typu
  |   zajímavost

Cukrovka. Jde bohužel o poměrně hodně rozšířenou nemoc, která pravidelně ničí lidi nejen starších ročníků. Existují ale způsoby, jak cukrovce "cestu" do vašeho těla zkomplikovat.

Diabetes neboli cukrovka může být příčinou slepoty, amputací končetin či selhání ledvin. Experti tvrdí, že 95 % nemocných má cukrovku tzv. druhého typu, která souvisí s nezdravým životním stylem. Dodávají, že v roce 2035 bude u nás trpět cukrovkou každý desátý člověk.

Existují ale způsoby a triky, jak nemoci cestu do našeho těla výrazně zkomplikovat nebo jak se jí ideálně zcela vyhnout. 

Cukrovka a pití zeleného čaje

Zelený čaj je známý jako spolehlivý protizánětlivý bojovník. Doporučován je určitě všem, kteří jinak veskrze ignorují nějakou životosprávu. „Zkuste v ideálním případě úplně vyměnit čaj černý za zelený. Nebo alespoň vynechtte jednu kávu denně a místo ní si dejte právě zelený čas. Vašemu tělu to prospěje,“ radí pro Čtidoma.cz MUDr. Dalibor Havelka. 

Cukrovka a ryby

Cukrovka si neužívá v lidském těle sama, ale velmi často přivolá i další kamarádíčky nemoce. Třeba takové choroby srdce se právě u lidí s diabetem objeví hned dvakrát častěji než u lidí, kteří jsou zdraví. Dieta bohatá na omega-3 mastné kyseliny je tudíž velmi důležitá. V tomto ohledu je proto skvělým nápadem aljašský losos, atlantská makrela nebo také sardinka. 

Cukrovka je onemocnění, při kterém organismus není schopen dodávat dostatečné množství inzulínu.

Cukrovka a jablka

Ano, právě tak obyčejné ovoce, jako jsou jablka, fungují jako dobrá prevence proti cukrovce. „Jedna finská studie říká, že když muži jedí velké množství jablek a dalších jídel bohatých na látku quercetin, mají o 20 % méně diabetu a také srdečních chorob. Zatím to ale nebylo potvrzeno dalšími vědeckými závěry,“ vysvětluje lékař. Podle něj ale tuto látku do těla dostanete i díky rajčatům nebo borůvkám a také cibulkám. 

Cukrovka a skořice

Možná vám nechutná nebo ji jednoduše v jídle vůbec nepoužíváte, ovšem měli byste. Skořice je totiž skvělý bojovník proti cukrovce. Stačí pouze jedna kávová lžička denně, kterou můžete ukrýt prakticky do čehokoliv, a už to podle lékaře znamená, že se vaše buňky stanou citlivější na inzulin.

Velké změny v těle se samozřejmě začnou objevovat postupně. „Je potvrzeno, že po zhruba 50 dnech se skořicí se diabetikům podařilo snížit úroveň cukru v krvi po jídle.“ K tomu všemu má skořice také velmi pozitivní vliv na srdce.

Cukrovka a citrusy

Lidé s diabetem často mají nedostatek vitamínu C. Antioxidanty "narvané" v citrusu jsou ideální volbou. Důvod, proč dát přednost čerstvému ovoci před pilulkou, je poměrně jednoduchý. „Ovoce má totiž kromě všeho dalšího v sobě také vlákninu a další nutrienty,“ doplnil doktor Havelka.

KAM DÁL: Vánoční přejídání: Abychom přibrali kilo tuku, museli bychom sníst 50 chlebíčků s bramborovým salátem.