Hilšer jako slizký šplhoun Mazánek i prezident Macron. Expert rozebral prezidentského kandidáta

V červnu roku 1989 se rodina rozhodla emigrovat do Španělska, usadila se v Madridu. Rok po sametové revoluci se vrátila zpět do Československa
  |   analýza

První kolo prezidentské volby se koná 13. a 14. ledna. Podle průzkumů mají největší šance postoupit do druhého kola Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Může Marek Hilšer něčím překvapit? Expert na komunikační dovednosti Petr Vojnar ho připodobňuje k francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ale i ke šprtovi Mazánkovi z filmu Cesta do hlubin študákovy duše.

Senátor Marek Hilšer vidí sám sebe jako nezávislého prezidentského kandidáta, což potvrdil i v rozhovoru pro Čtidoma.cz. Tlaky na své odstoupení z boje o Hrad odmítá přesto, že je vnímá jako velmi silné. Chci reprezentovat změnu a podle toho se musím chovat. Nemůžete chtít bojovat s oligarchou a přitom mít za sebou jiné oligarchy nebo klientelistické sítě,“ vysvětlil Hilšer.

Prezidentský kandidát pod lupou

Také Hilšera si vzal "do péče" odborník na komunikační dovednosti Petr Vojnar. Ten pro náš web postupně hodnotí všechny prezidentské kandidáty. Hodnocená kritéria jsou vždy stejná (první dojem, postoj/gesta, mimika, oční kontakt, vitalita, reakce/pohotovost, rétorika, celkové působení).  „Má hodně šancí u žen středního věku, které se budou řídit emocemi,“ říká expert na Hilšerovu adresu.

Petr Vojnar
- specialista na komunikační dovednosti a mediální prezentaci, profesionální řečník a moderátor
- ve své praxi se zabývá primárně školením a tréninkem rétoriky, sebeprezentace, přípravou na veřejná vystoupení nebo vystupování před kamerou
- přednáší a pořádá workshopy či školení nebo semináře pod hlavičkou Akademie SEBA – akademie sebevědomého řečníka
- mezi jeho klienty patří mj. firmy a společnosti, top manažeři, ředitelé firem, politici či prezidentští kandidáti

Jedním dechem však dodal, že jakmile jde do tuhého, Hilšer z atributů, které ho zdobí, nesmyslně ustupuje. „Pak vypadá spíš jak slizký šplhounek Mazánek,“ doplnil Vojnar s úsměvem a narážel tak na debatu v České televizi, kterou hodnotil zde.

První dojem

Na první dojem působí sebevědomě, nezávisle, obyčejně, sympaticky, má šarm, je fotogenický, mužný. Pro ženy přitažlivý. Má potenciál stát se v případě zvolení sexsymbolem, typem francouzského prezidenta Macrona. Působí obyčejným, ale zároveň reprezentativním dojmem.

Postoj a gesta

Je mladý, sportovní postavy, má dobré symetrické držení těla, vzpřímenou hlavu, která při vystupování nepadá na žádnou stranu. Vyvolává tedy dojem "rovného" člověka. Gesta používá úsporná, logicky doplňující obsah slov. Řeč těla je klidná, uvolněná, sebevědomá.

Mimika a oční kontakt

Výraz jeho tváře je po většinu času uvolněný, milý, sympatický, má tzv. "smějící se oči", což na pozorovatele působí uklidňujícím a sympatickým dojem. Člověk má přirozenou tendenci se v blízkosti takové osoby zdržovat, nechat se dobíjet jeho pozitivní energií. Při debatách s moderátory či komunikaci na kameru udržuje stále aktivní oční kontakt, netěká po prostoru, což působí přímě a upřímně, nic neschovává.

Vitalita

Působí mladě, uvolněně, energicky, plný síly.

Marek Hilšer
- lékař, vysokoškolský pedagog, vědec a občanský aktivista
- vystudoval mezinárodní vztahy a medicínu na Univerzitě Karlově
- v roce 2011 a 2012 se zúčastnil lékařské mise s organizací ADRA

Reakce a pohotovost

Na otázky v rozhovorech a debatách reaguje pohotově, minimálně používá sloní vatu, odpovídá uvolněně, aktivně, upřímně, díky řečnickým zkušenostem ze Senátu a předchozích prezidentských voleb se orientuje v různých problematikách, a proto mu nedělá problém na jakoukoliv otázku na první pohled odpovídat zasvěceně a vědomě.

Rétorika

Ze všech prezidentských kandidátů disponuje asi technicky nejkvalitnější a zároveň nejobyčejnější rétorikou, ve které nejsou ani žádné základní nedostatky, ani žádná póza. Působí tedy jako "ten z lidu", ale zároveň vzdělaně.

Celkové působení

V případě zvolení má potenciál jako už zmíněný Macron. Jako otec dvou malých dětí, lékař, sportovec a akademik má šanci na zvolení především u žen středního věku, které se budou při volbě řídit emocemi. Vyvolává dojem, že jeho reprezentací země bychom se za prezidenta nemuseli stydět.

Rozhovory s prezidentskými kandidáty a další články na téma "prezidentská volba" najdete zde.

KAM DÁL: Pavel Fischer je dobrý prezident pro pražskou kavárnu. Jinak působí trochu jako z jiného světa.