Babiš je génius, Nerudová dramaticky chybuje. Expert hodnotí další kolo boje o Hrad

Danuše Nerudová podpořila ve druhém kole kandidáta Petra Pavla
  |   analýza

Kandidát na prezidenta Petr Pavel v debatě na Primě skoro nepoužíval mimiku, naopak Danuše Nerudová se téměř stále usmívala, často tzv. "Špidlovým úsměvem". I to ve své analýze viděl expert na komunikační dovednosti Petr Vojnar, který exkluzivně pro náš web hodnotí průběh volby prezidenta 2023. Co dál ho zaujalo?

Andrej Babiš se bál přijít do druhé "prezidentské" debaty na Primě. Tak někteří komentátoři hodnotí další neúčast bývalého premiéra v předvolebních diskusích. Velmi se pletou. Tým lídra hnutí ANO připravil skvělou strategii, Babiš je génius.

Z průhonického panství mohl ve středu třeba i s vínem v ruce a paní Monikou na klíně sledovat, jak si NerudováPavlem dávají "kapky" a jdou si vzájemně po krku. Část kampaně Andreje Babiše je v mnohých očích nedoceněna. Přitom je tak prostá – nechat dva spolufavority "vymlátit" se mezi sebou. 

Petr Vojnar: „Oběma kandidátům bych jako expert vyčetl, že v případě, že odpovídali na výtky či útoky druhého, nenavázali s ním oční kontakt. Mluvili jen k moderátorce.“

Nerudová očima experta

Danuše Nerudová byla opět, se vší úctou, oblečená stylem "když jde teta na pohřeb". Pro mě z nepochopitelného důvodu. To, co ji zdobilo před debatami – ženskost, elegance, barvy, sexappeal – do těch nejdůležitějších debat totálně neguje kvůli naprosto nevhodné volbě outfitů.

Pokud má odpovědi připravené a jsou na standardní kandidátské otázky, působí klidně, má příjemně sympatickou mimiku a mluví rétoricky jasně a srozumitelně. V případě, že se dostává do nekomfortní zóny, používá tzv. "Špidlův úsměv". Tedy nepřirozeně široký a neupřímný úsměv a do té doby plynulá rétorika viditelně drhne.

Stejně jako v debatě v České televizi, pokud je nervózní, pletou se jí pojmy, částečně odpovídá naivně. Slovní útoky na Petra Pavla, které jsou evidentně připraveny týmem, jí naprosto nesedí a jsou málo uvěřitelné. Tuhle novou "roli" opět považuji za dramatickou chybu.

Gesta používá úsporná, srozumitelná, působí odpočatě.

Celkový dojem: z části nervózní, nezkušený. Dávám známku 2-

Petr Vojnar je specialista na komunikační dovednosti a mediální prezentaci, profesionální řečník a moderátor. Ve své praxi se zabývá primárně školením a tréninkem rétoriky, sebeprezentace, přípravou na veřejná vystoupení nebo vystupování před kamerou. Přednáší a pořádá workshopy či školení nebo semináře pod hlavičkou Akademie SEBA - akademie sebevědomého řečníka. Mezi jeho klienty patří mj. firmy a společnosti, top manažeři, ředitelé firem, profesionálové z médií, politici či prezidentští kandidáti.

Generál Pavel s nadhledem a státnicky

Petr Pavel byl oblečen elegantně, úměrně dle důležitosti akce. Debatu odstartoval gestem gentlemana, což v době politické hrubosti a neurvalosti – reprezentované převážně dosluhující hlavou státu, považuji za velice dobrý tah. Mluví jasně, srozumitelně, držení těla má perfektní.

Stejně tak, pokud je konfrontován s nepříjemnými skutečnostmi ze své minulosti, opět a stále konstantně reaguje klidně, věcně, důstojně a vtipně. Na "útoky" reaguje s nadhledem. Gesta používá úsporná, srozumitelná, působí odpočatě.

V případě, že paní Nerudovou s něčím konfrontoval, opět tak činil důstojně a gentlemansky.

Celkový dojem: klidný, důstojný, státnický. Dávám známku 1

Rozhovory s prezidentskými kandidáty a další články na téma "prezidentská volba" najdete zde.

KAM DÁL: Ivana Zemanová odchází a další se připravují: Paní Monika není k nalezení a první kočka balí pelech. Zůstane gentleman u práva?