Samahan: Ajurvédský zázrak, který zažene nachlazení a stojí pár korun

Ajurvédskou medicínu uznává od roku 1982 Světová zdravotnická organizace
  |   zajímavost

Ajurvédský bylinný nápoj Samahan se stal novým miláčkem sociálních sítí. Pokud vás v chladných měsících trápí rýma či dokonce horečky, měl by být účinným pomocníkem, jak s nachlazením bojovat. Z čeho se skládá a jak ho připravovat? 

Samahan je ajurvédský čaj, který se skládá ze 14 různých bylinných složek, včetně koření a dalších přísad, které jsou používány v každodenní kuchyni po celém světě. Koupíte ho takřka všude, v prodejně s potravinami i v lékárnách. A stojí pár korun!

Ajurvéda je nauka o dlouhověkosti

Tento bylinný zázrak patří k nejoblíbenějším čajům ajurvédské medicíny. Je vhodný na podporu imunitního systému, obranyschopnosti nebo jako pomoc při nachlazení a rýmě. Má protizánětlivé účinky a ajurvédští lékaři dokonce doporučují, aby ho člověk pil při snížené imunitě preventivně. Pokud tak chcete předejít rýmičkám, které na vás teď čekají na každém rohu, tohle může být vaše "exotická cesta" za zdravím.

Ajurvédská medicína je naukou o životě a dlouhověkosti. Je tu už tisíce let a je také respektovaná Světovou zdravotnickou organizací. Klade důraz na energie v těle, umírněnost v jídle, pracuje také s bylinami a procedurami, stejně tak vyzdvihuje jógu a meditace. Hlavní myšlenkou ajurvédy je život v souladu s přírodními zákony a také důvěra v sebe sama.

Samahan je bojovník proti nachlazení

Samahan obsahuje koriandr, kořen zázvoru, černý pepř, dlouhý pepř, dřevo calumba, premna herbecea, evolvulus alsinoides, římský kmín, adhathoda vasica, alpinie lékařskou – oddenek, aolanum xanthocarpum, lékořice lysou, mollugo cerviana, hedyotis corymbosa a cukrovou třtinu. Kombinace je vytvořena unikátně tak, aby měla co nejlepší účinek. Některé byliny, které Samahan obsahuje, působí v synergii a některé jsou biologickými zesilovači.

Tento osvěžující nápoj chutná po obsaženém koření. Ucítíte výraznou chuť pepře, zázvoru a koriandru. Samahan koupíte jako koncentrovaný a vodou ředitelný rostlinný přípravek. Obsah sáčku se rozpouští ve 100 ml horké vody. Optimální denní dávka je pak 3-5 sáčků. V lékárnách ho seženete zhruba za 90 Kč v balení 10 kusů. Zkusíte tenhle netradiční zázrak, který si oblíbilo už mnoho nemocných? V době chřipek může být účinným pomocníkem.

Zdroj: BENU, ayurveda.cz, mj-krasazdravi.cz

KAM DÁL: Jakub Štáfek prozradil, zda chystá pokračování filmu Vyšehrad.

Klíčová slova: