Zbavte se krtka i krtinců, pomůže vám jedna běžná aktivita

Krtek má vysoce vyvinutý čich a některé vůně zkrátka nesnese. Patří mezi ně i vůně kávy
  |   zajímavost

Je třeba mít na vědomí, že krtek je chráněným zvířetem a za jeho zahubení vám hrozí pokuta ve výši několika desítek tisíc korun. Naštěstí existují i humánní způsoby, jak se krtka a nevzhledných krtinců, které za sebou zanechává, zbavit jednou provždy.  

Krtek je trnem v oku každého zahrádkáře. Tvoří si totiž chodbičky přímo pod záhonky a po celé zahradě zanechává nevzhledné krtiny. Většina majitelů zahrad se tak tohoto malého savce chce zbavit, a to co možná nejrychleji.

S krtkem se naštěstí můžete vypořádat poměrně jednoduše, a to dokonce i humánně a bez chemie.

Odstraňte ze zahrady jídlo pro krtky

Krtci jsou závislí na nemalém přísunu hmyzu. Každý den zkonzumují dokonce až tolik hmyzu, kolik sami váží. Mimo jiné si rádi pochutnávají na žížalách, larvách, červech a nejrůznějších druzích brouků.

Pokud tedy na zahradě nechcete krtky, stačí jen odstranit jejich zdroj potravy a tito hmyzožravci tak budou nuceni zkusit své štěstí jinde. Larev se na zahradě můžete zbavit mimo jiné také pomocí užitečných hlístic nebo také pomocí krmítka pro ptáky, kterým na svou zahradu nalákáte jejich přirozené predátory.

Vsaďte na hluk

Rušičky ale mohou kromě krtků vadit také menším zvířatům, jako jsou morčata a křečci, ale také psům a kočkám.

Krtky ale mimo nedostatek potravy dokáže od vaší zahrady spolehlivě odradit i hluk. Mají totiž velmi dobře vyvinutý čich a sluch, můžete se jich tak zbavit dokonce i pravidelným sekáním trávy. Zvuk sekačky můžete podpořit mimo jiné i dětským skotačením nebo speciálními rušičkami proti krtkům.

Rušičky vydávají po určitých intervalech zvuk či vibrace, kterými krtka odpudí.

Využijte aromatické květiny

Zaútočit můžete nejen na skvěle vyvinutý sluch krtků, ale i jejich čich. Existuje totiž hned několik vůní a pachů, které krtky spolehlivě donutí sbalit si kufry.

Jedním ze způsobů, jak se krtků na zahradě zbavit, je proto i výsadba aromatických květin, mezi které patří mimo jiné i česnek nebo afrikány.

Repelent na krtky

Odehnat je můžete také pomocí přírodního repelentu. Tento druh přírodního repelentu krtky neusmrtí, ale způsobí jim nepříjemné zažívací potíže, které je od vaší zahrady spolehlivě odradí. K jeho výrobě budete potřebovat pouze ricinový olej a jar na nádobí.

Stačí jen smíchat ricinový olej a jar v poměru 3 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce jaru a směs rozmíchat zhruba ve 4 litrech vody. Poté už stačí jen repelent nalít přímo do chodbiček pod krtinami.

Krtci nesnáší kávu

Na krtky můžete "zaútočit" dokonce i kávovým lógrem. Tito malí savci totiž silnou vůni kávy přímo nesnáší. Nadšenci do tohoto aromatického nápoje tak mají jasno. Navíc tak vyživíte půdu a neplýtváte lógrem, který vám zbyde na dně každého šálku.

Pokuta za zahubení krtka

Tyto způsoby odrazení krtka z vaší zahrady byste si měli vybrat nejen proto, že nijak neuškodí vašim domácím mazlíčkům, kteří se na zahradě volně pohybují, ale také kvůli tomu, že krtka nezahubí.

Při pokusech o zbavení se krtka je nutné myslet na to, že jde o chráněného živočicha a za jeho zahubení vám od veterinární správy hrozí pokuta ve výši až 50 000 Kč.

Zdroj: Country LivingSmiths Pest Mangement

KAM DÁL: Vitamíny a ženské zdraví: Zjistěte podle věku, jaké do svého těla doplnit.

Klíčová slova: