Lahodný chia puding: Zdravý a chutný dezert, který předchází onemocněním srdce

Z chia semínek můžete vytvořit i zdravou čokoládovou pochoutku přidáním čajové lžičky kakaa
  |   zajímavost

Chia semínka jsou superpotravinou s celou řadou zdravotních benefitů. Připravte si z nich lahodný puding, který se stane vaším oblíbeným dezertem. Navíc vám jeho samotná příprava zabere jen několik minut a zvládne ho připravit opravdu každý.

Chia semínka se řadí mezi superpotraviny, tedy potraviny přímo nabité nejrůznějšími živinami, které mají celou řadu zdravotních benefitů.

Chia semínka obsahují mimo jiné i vlákninu, bílkoviny, vápník, zdravé tuky, železo, hořčík, fosfor, zinek a celou řadu dalších živin, které jsou pro správné fungování našeho těla naprosto nezbytné.

Předchází poškození buněk

Chia semínka jsou mimo jiné také nabitá antioxidanty. Antioxidanty, které chia semínka obsahují, v našem těle pomáhají neutralizovat škodlivé částice zvané volné radikály, které mohou poškodit naše buňkypřispívat tak ke vzniku celé řady vážných onemocnění včetně rakoviny.

Mezi antioxidanty, které v chia semínkách najdeme, patří kyselina kávová, kyselina chlorogenová, kvercetin, myricetin, kempferol a další. Kyselina kávová má navíc ještě protizánětlivé účinky a kyselina chlorogenová nám může pomoci snížit vysoký krevní tlak.

Strava bohatá na antioxidanty nám pomáhá mimo jiné také zpomalovat stárnutí.

Prevence onemocnění srdce

Zařazením chia semínek do našeho jídelníčku můžeme také poměrně jednoduše do určité míry předcházet vzniku nejrůznějších srdečních onemocnění. Chia semínka totiž obsahují vysoké množství vlákniny, ale také omega-3 mastných kyselin.

Tyto látky nám mohou pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi, která je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku onemocnění srdce.

Pravidelná konzumace chia semínek nám ale může pomoci snížit riziko vzniku srdečních onemocnění také pomocí prevence oxidačního stresu a zvýšení hladiny triglyceridů v našem krevním oběhu.

Zdravé kosti

Zařazením těchto semínek do našeho jídelníčku můžeme mimo jiné podpořit také zdraví našich kostí. Chia semínka totiž obsahují vápník, fosfor a hořčík, tedy látky, které zdraví našich kostí podporují. Tyto látky nám totiž pomáhají, abychom si udrželi správnou hustotu kostí, která je ukazatelem jejich síly.

Chia puding

Chia puding je lahodný a zdravý dezert, na kterém si nejen pochutnáte, ale také jeho konzumací podpoříte svůj celkový zdravotní stav.

Potřebujete:

  • 4 lžíce chia semínek
  • 250 ml mléka (dle výběru)
  • 1/2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • Sezonní ovoce

Postup:

  1. Smíchejte chia semínka, mléko a javorový sirup a nechte směs ztuhnout přes noc v chladničce.
  2. Ideální je puding po přemístění do lednice za půl hodiny ještě lehce promíchat, aby se v něm neutvořily hrudky.
  3. Ráno už jen stačí navrch položit nakrájené sezonní ovoce a snídani či dopolední dezert ke kávě máte hotový.

Milovníci čokolády mohou do pudingu přidat i čajovou lžičku kakaa a propůjčit mu tak čokoládovou chuť, kreativitě se meze nekladou.

Zdroj: Eating Bird FoodHealthline

KAM DÁL: Miso polévka: Japonský všelék má celou řadu zdravotních benefitů.