Syndrom nemocných budov se objevuje u dvou lidí ze tří: Dejte si pozor, kde pracujete

Syndrom nemocných budov se týká bytů, rodinných domů, ale i komerčních budov
  |   zajímavost

Syndrom nemocných budov představuje problém moderní doby spojený s tím, kolik času trávíme uvnitř během práce, ale i doma ve volném čase. Nedostatečná kvalita stavby a celý výčet technických nedostatků přitom mohou snadno způsobit nepříjemné zdravotní problémy.

Syndrom nemocných budov, anglicky Sick Building Syndrome (SBS), představuje souhrn zdravotních problémů, které se u lidí objevují v souvislosti s pobytem v budově o nevyhovujících standardech. Bohužel se to týká i takových staveb, jako jsou kanceláře, školy či zdravotnická zařízení. Hlavním původcem zdravotních problémů jsou především technické nedostatky.

Jak poznat příznaky syndromu nemocných budov

Podle analýzy WHO trpí až 60 % lidí syndromem nemocných budov. Příznaky se podle dat na lidském zdraví projevují různě. Může se objevovat jeden problém, ale i jejich nejrůznější smíšené kombinace. Typicky se jedná především o chronická onemocnění, jako jsou kašel, otoky, bolesti na hrudi, dýchací problémy a podobně. Z toho se mohou časem vyvinout výraznější a hůře léčitelné problémy v podobě astma, silné alergie nebo pneumonie.

Hlavní příčiny zodpovědné za rozvoj syndromu nemocných budov

Zdravotní problémy spojené s dlouhodobým pobytem v budově se neobjeví jen tak zničehonic, ale jedná se o jev spojený se stavbami, které trpí určitým problémem. Mezi nejhorší negativní aspekty typicky patří zvýšená vlhkost spojená s rozvojem plísní. Dále se mohou objevovat chemické či biologické kontaminanty, které se při špatném odvětrávání hromadí a celý problém dále zhoršují.

Klíčová je také dostatečná kvalita vzduchu, což ovlivňuje správně nastavená a dostatečně výkonná ventilace. Problémy však mohou být spojené i s takovými zdánlivými drobnostmi, jako jsou nevyhovující osvětlení nebo akustika.

Jak se chránit proti rozvoji syndromu z dlouhého pobytu v budovách

Prevence spočívá především v technických úpravách vašeho domova či budovy, kde kvůli práci trávíte většinu svého času. V klimatizacích a větracích systémech je nutné pravidelně vyměňovat filtry a sledovat, zda systém výměny vzduchu funguje přesně tak, jak je žádoucí. V domácnosti jde většinou o časté větrání, ale třeba i správné zateplení či optimální vytápění jednotlivých místností. Nezapomínejte ani na vlastní aktivní prevenci, která spočívá v dostatečném pobytu na venkovním čerstvém vzduchu.

Zdroj: nhs.ukbozp.cz, Wikipedie

KAM DÁL: Řez jabloní, hrušní a ovocných keřů v lednu? Počasí přeje časnému prořezu.