Co dnes dělá Zdeněk Vocásek, který unikl trestu smrti jako poslední? Kajínek řekl, s čím se mu ve vězení svěřil

Ikonické tílko...
  |   zajímavost

Prezident Václav Havel byl striktně proti trestům smrti. Zrušen byl ve večerních hodinách dne 2. května 1990 na společné schůzi Federálního shromáždění. Absolutní trest byl zrušen dokonce i přesto, že byla veřejnost tehdy pobouřena sexuální vraždou malého miminka v pražské nemocnici na Bulovce. Zdeněk Vocásek byl vrah, kterému společenské události umožnily přežít. Jeho trest smrti byl změněn na doživotí. Jiří Kajínek ale prozradil, že celá věc byla poněkud komplikovanější. S historkou se mu svěřil sám Vocásek.

Zdeněk Vocásek byl odsouzen 8. září 1988 za brutální dvojnásobnou vraždu a pokus vraždy k trestu smrti. V srpnu následujícího roku přezkoumával rozhodnutí všech odvolacích soudů Nejvyšší soud ČSSR, který dospěl k závěru, že nedošlo k žádnému porušení zákona, které by mohlo mít vliv na uložení trestu smrti. Žádosti o milost prezident Husák tehdy nevyhověl. Výkon trestu byl nařízen na 27. prosince 1989.

Václav Havel byl proti trestu smrti

Nový tehdejší prezident Václav Havel výkon trestu smrti pozastavil. V srpnu 1990 mu musel Městský soud v Praze z důvodu nepřípustnosti změnit trest smrti na trest odnětí svobody na doživotí. Znovu ale potvrdil, že k žádným pochybením ve verdiktech nedošlo. Zdeněk Vocásek unikl tak šibenici jen o vlásek. Je tak nejdéle sedícím českým zločincem. Je posledním mužem, který dostal trest smrti. A také prvním, který dostal doživotí.

Jiří Kajínek na svém Youtube kanále uvedl, že Vocásek původně dostal trest odnětí svobody ve výši 25 let, protože doživotí tehdy ještě trestní zákoník neznal. Vocásek měl odeslat soudu otázku, proč všichni mluví o doživotí, když má v rozsudku 25 let. A neuváženě k tomu přidal originál rozhodnutí. Rozhodnutí se ale prý záhadně ztratilo, jiný rozsudek Vocásek dodnes nemá a už sedí 35 let. V propuštění dodnes věří. Jednou si dokonce nakoupil za poslední peníze nové oblečení, aby z vězení mohl vyjít v obleku. To se mu ale zatím nepodařilo.

Zdeněk Vocásek měl být agresivní a výbušný člověk, jehož inteligence byla na úrovni mentální retardace. Před svým uvězněním už byl soudně trestaný. Například napadl ženu, která šlápla jeho feně německého ovčáka na packu. V době spáchání trestného činu netrpěl ale žádnou duševní poruchou. Schopnost rozpoznat společensky nebezpečné jednání tak zůstala zachována. Jeho jednání bylo záměrné, surové a brutální. Vychodil zvláštní školu. 

Vocáska prozradila igelitová taška

Vrah byl zadržen v dubnu 1987, když ho hlídka v Poděbradské ulici na Praze 9 spatřila, jak se snaží zbavit dvou kufříků a igelitové tašky. V jedné z nich byl ohnutý a zakrvácený nůž. Snažil se tvrdit, že zavazadla nejsou jeho. Prý se do nich jen díval. Jelikož měl ale krev i na oblečení, nikdo mu neuvěřil a byl převezen na Obvodní oddělení VB. Při přijetí se snažil odhodit peněženku, která byla následně vodítkem k mrtvému muži jménem Ferdinand. Toho našli v nedaleké ubytovně.

V kufru byly také pánské hodinky, dámský prsten, stolní budík, propisky, poduška na razítko, krabička cigaret, pánské polobotky a dvě peněženky. Vše patřilo zavražděnému. Vocásek se k činu přiznal. Vyšlo najevo, že Ferdinand byl alkoholik. Rád si s lidmi povídal. Hledal někoho, kdo by poslouchal jeho opilecké řeči. Před uzavřením hospody zaplatil dokonce za svého vraha útratu. A pozval ho s lahví vína na ubytovnu.

Vrah, který rád kouká na Poštu pro tebe
Později se zjistilo, že první vraždu spáchal už v lednu téhož roku. Obětí byl slepý Quido, který také holdoval alkoholu. Ostatně, Vocásek se prý také rád napil. V hospodě slíbil Vocáskovi nocleh. Došlo ale k hádce, která skončila vraždou. Ubodal ho šroubovákem a v jeho bytě přespal. Vedle těla zavražděného. Sklenice, kterou použil k útoku, zanechala střepy. Vocásek je posbíral, aby se pes nezranil. 

Na konci vyšetřování se doznal ještě k jedné vraždě. Ta byla později kvalifikována jako pokus. Napadl svého souseda Stanislava, který poznamenal, že má v bytě nepořádek. Vocásek ho několikrát praštil kladivem do hlavy. Stanislav byl prý ale v době činu tak opilý, že nebyl schopný říct, kdo mu to udělal. 

Ve vězení se stal hluboce věřícím. Nejraději má prý dokumentární filmy a pořad České televize Pošta pro tebe. U dojemných příběhů prý občas pláče. Žádal o podmínečné propuštění, to mu ale bylo zamítnuto. Naposledy žádal v roce 2016. Napsal o svém případu knihu a namluvil několik kazet. Dnes popírá, že by kdy vraždil. O své minulosti odmítá mluvit. Kdyby byl propuštěn, chtěl by prý pomáhat v domě pro seniory.

Zdroj: blesk.cz, kriminalistika.eu, youtube.com

KAM DÁL: Naštvaná Shakira možná půjde do vězení, Piqué porušil dohodu. Je jeho nová přítelkyně těhotná?