Jídelníček po padesátce: Jak si udržet štíhlou postavu?

S hubnutím po padesátce vám pomůže mimo jiné i listová zelenina
  |   zajímavost

Hubnutí nebo udržení si štíhlé figury může být pro řadu lidí s přibývajícím věkem velmi těžké, není to ale nemožné. Stačí jen dodržovat několik jednoduchých pravidel a zaměřit se především na potraviny, které pravidelně konzumujeme.

Po 50 letech života můžeme dokonce i se stejným životním stylem čelit nárůstu hmotnosti.

V našem těle totiž dochází k hormonálním změnám, které mimo jiné také souvisí se zpomalením metabolismu. Tato změna se netýká pouze žen procházejících menopauzou, po které u nich dochází ke snížení hladiny pohlavního hormonu estrogenu, ale i mužů.

U mužů s přibývajícím věkem klesá hladina testosteronu, tedy mužského pohlavního hormonu, který zároveň podporuje tvorbu svalů. Svaly jsou při spalování přebytečných tuků naprosto klíčové, spolu se snížením hladiny testosteronu v těle se tak zároveň snižuje i tato schopnost.

Pojem metabolismus označuje všechny procesy, které v těle probíhají, a jeho rychlost určuje, kolik kalorií dokáže naše tělo spálit v klidovém režimu. Snížením metabolismu se snižuje i celkový počet kalorií, které dokážeme v klidovém režimu spálit, což významně ztěžuje veškeré snahy o shození přebytečných kil.

S přibývajícím věkem se také zvyšuje riziko vzniku nejrůznějších onemocnění, které mohou snahy o formování postavy ztěžovat. Zhubnout přebytečná kila může ale naštěstí téměř každý, a to bez ohledu na váš zdravotní stav nebo fyzické schopnosti.

Stačí jen denně přijímat menší množství kalorií, než kolik vydáte. Není to ale tak jednoduché. Při snaze o snížení počtu přijatých kalorií je nutné se zaměřit na tvorbu vyváženého jídelníčku.

Na jaké potraviny se po padesátce zaměřit?

Překročení padesátky rozhodně neznamená, že si už nikdy nesmíte dát dezert ke kávě. Občasné pochoutky jsou povoleny, důležité je ale zajistit, aby většina vašeho jídelníčku byla složená nejlépe z průmyslově nezpracovaných potravin nabitých živinami.

Listová zelenina

Jednou z potravin, kterou byste měli do vašeho jídelníčku rozhodně zařadit, je listová zelenina. Obsahuje totiž mimo jiné i vysoké množství vlákniny, která nám pomůže déle si udržet pocit sytosti, a vyhneme se tak přejídání.

Zařazením listové zeleniny do našeho jídelníčku tak mimo jiné podpoříme snahu o konzumaci menšího množství kalorií denně, než kolik daný den vydáme.

Tučné ryby

Kdo by si myslel, že se s přibývajícím věkem bude muset s tučnými rybami rozloučit, je na omylu. Nejsou totiž tuky jako tuky, ryby obsahují zdravý typ tuku, které našemu zdraví nijak neškodí, naopak. Omega-3 mastné kyseliny, které obsahují ryby jako losos nebo tuňák, nám totiž podobně jako listová zelenina pomáhají mimo jiné oddálit pocit hladu a předcházet tak přejídání.

Navíc jde o skvělý zdroj proteinu, který podporuje tvorbu svalů, a tím i spalování přebytečného tuku.

Avokádo

Avokáda obsahují nejen zdravé tuky, ale také obrovské množství vlákniny. Avokádový toust na snídani nám tak může pomoci udržet si pocit sytosti až celé dopoledne.

Tuto potravinu navíc zvládne do svého jídelníčku zakomponovat opravdu kdokoliv. Stačí jen avokádo nakrájet na toast, popepřit ho, osolit a výživná snídaně je hotová.

Řecký jogurt

Dokonce i menší vanička řeckého jogurtu nám může poskytnout 15 až 17 g proteinu, který nám pomáhá nejen udržet si pocit sytosti dlouhé hodiny, ale také s tvorbou svalů, a tím pádem i se zrychlením našeho metabolismu.

Zdroj: Healthline, Eat This

KAM DÁL: Zhubněte podle Jennifer Aniston: Pomůže vám přerušovaný půst.