Jak zredukovat cukr při pečení o třetinu? Klíčem je šlehání

Nižší množství cukru v receptu můžete vykompenzovat našleháním vajec
  |   zajímavost

Každý z nás si rád čas od času vychutná lahodný dort či koláč a není nic lepšího, než když si ho doma sami upečete. Problémem je, že tyto recepty často obsahují obrovské množství cukru. Naštěstí existuje způsob, jak toto množství zredukovat až o třetinu tak, aby byl výsledek ještě chutnější.

Domácímu dortu, bábovce či koláči dokáže odolat opravdu jen málokdo. Rozhodně bychom to s těmito pochoutkami ale neměli přehánět, obsahují totiž zpravidla velmi vysoké množství cukru. Dlouhodobá nadměrná konzumace cukru nám může způsobit celou řadu zdravotních problémů, včetně zvýšené zánětlivosti v těle.

Jak množství cukru v receptech snížit o třetinu?

Většina kuchařek a kuchtíků si s recepty netroufá jakkoliv manipulovat, ve většině případů to totiž nekončí dobře.

Změna množství určité ingredience v receptu má totiž vliv nejen na chuť, ale i texturu výsledného produktu. To platí i o ubrání třetiny množství cukru, které recept doporučuje. Naštěstí ale existuje způsob, jak třetinu cukru v receptu chytře vykompenzovat tak, abyste si na výsledném dortíku pochutnali stejně, nebo možná ještě více.

Cukr nám mimo sladké chuti pomáhá také s tím, aby měl výsledný dortík tu správnou nadýchanou texturu. Po ubraní třetinového množství této sladké ingredience tak musíme tuto texturu vytvořit jiným způsobem. Stačí se jen zaměřit na šlehání. Důležité je zkrátka do receptu zakomponovat o to více vzduchu. Vajíčka, které budete přidávat k ostatním ingrediencím, proto nejdříve pořádně vyšlehejte.

Váš výsledný dortík bude nadýchaný, mnohem lehčí a stejně lahodný. Navíc dramaticky snížíte kalorie, které bude zákusek obsahovat. To je dobrá zpráva pro všechny milovníky sladkého, kteří se snaží shodit několik přebytečných kil.

Nadměrná konzumace cukru našemu tělu neprospívá

O snížení množství cukru v našem jídelníčku bychom se ale neměli snažit pouze v rámci snahy o ztrátu tělesné hmotnosti. Nadměrná konzumace potravin s vysokým obsahem cukru nám totiž může způsobit vážné zdravotní problémy.

Zvýšené riziko vzniku onemocnění srdce

Nadměrná konzumace cukru totiž způsobuje mimo jiné i vysoké hladiny triglyceridů v našem krevním oběhu, obezitu a zvýšenou zánětlivost v těle.

Všechny tyto zdravotní problémy patří mezi rizikové faktory vzniku onemocnění srdce.

Vyšší pravděpodobnost vzniku diabetu II. typu

Až příliš vysoké množství cukru ve stravě bylo spojeno s vyšším rizikem vzniku cukrovky druhého typu. Nadměrná konzumace potravin obsahujících cukr totiž vede ke zvýšení tělesné hmotnosti, čímž přispívá i ke vzniku diabetu II. typu.

Zvýšená pravděpodobnost vzniku rakoviny

Riziko vzniku této zákeřné nemoci zvyšuje mimo jiné i obezita, která je jedním z důsledků konzumace nadměrného množství cukru, ale i vyšší míra zánětu v těle. Nadměrná konzumace dezertů, slazených nápojů a jiných potravin obsahujících cukr také může vést ke vzniku inzulínové rezistence, která patří mezi jeden z rizikových faktorů vzniku rakoviny.

Zdroj: HealthlineExpress

KAM DÁL: Lahodný chia puding: Zdravý a chutný dezert, který předchází onemocněním srdce.

Klíčová slova: