Indové přiblížili planetu k apokalypse. Smějící se Buddha byl největší propadák CIA

Síla výbuchu jaderné bomby
  |   zajímavost

Indové vytřeli celému světu zrak. Pětice jaderných mocností musela s nelibostí do svého unikátního klubu přijmout dalšího člena. Indie se přitom připojila zcela nečekaně. Asijský region se ohledně moci obrátil vzhůru nohama. Operace s názvem Smějící se Buddha úspěšně vyvrcholila v květnu roku 1998. 

Rusko, Čína, USA, Velká Británie i Francie. Atomové mocnosti v exkluzivním klubu, který neměl nikdo narušit. Po tiskové konferenci indického premiéra z 13. května roku 1998 se však mezinárodní diplomatické vztahy doslova otřásly v základech. Atal Bihárí Vádžpejí tehdy bez velkých emocí oznámil, že Indie provedla sérii pěti úspěšných jaderných výbuchů.

Země se tak stala šestým členem ve společnosti států, které by mohly přivést život na Zemi k totální apokalypse. Byť se indická aktivita dostala pod drobnohled CIA, tajné služby ani náznakem netušily, jak samozřejmě se ocitla zbraň hromadného ničení v jejich rukou. 

Atomová hrozba, o které nikdo nevěděl

Poněkud cynický název celé operace by sám Buddha asi jen těžko posvětil. Političtí reprezentanti Indie se možná začali usmívat, ale celá planeta se spíš zděšeně dívala, jak svět a jeho potenciální hororové scénáře získávají novou úroveň. 

Atomové bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki v srpnu 1945 sice znamenaly konec druhé světové války, začala však nová éra strachu.

Vše vycházelo hlavně z dlouhodobého konfliktu mezi Indií a Pákistánem. Nespočet válek o území, ale také náboženských konfliktů, se s atomovou zbraní v ruce stalo velmi nestabilní. Pákistán tak pochopitelně napnul všechny síly k tomu, aby svého nenáviděného souseda dohnal. 

Spojené státy americké v reakci na odhalení jaderné operace uložily Indii tvrdé sankce a embargo na zboží, podobně se zachovaly i jiné státy včetně Japonska. Paradoxem celé situace ovšem byl fakt, že nikdo o jejich záměru a úspěšných pokusech nevěděl.

Fatální selhání CIA

USA a její zpravodajské služby po odhalení úspěšných indických testů konstatovaly svou misi za největší propadák tajné rozvědky. Byť žily v pocitu, že mají vše pod kontrolou, ani jeden z pěti testů nikdo nezaregistroval. 

Jaderný test z 25. července 1946 se poprvé v dějinách "odehrál" pod hladinou moře. Američané spustili bombu do hloubky 27 metrů a odpálili. Vzedmulo se půl milionu tun vody a 50 z 92 lodí bylo rozmetáno na prach.

Indie přitom vyslovila přání být mezi jadernými mocnostmi už v roce 1944. Od té chvíle všechny ostatní státy namířily vůči lidnaté zemi embargo v rámci technologií, které by mohly přispět k výrobě atomové zbraně. 

Už úplně plně relativně úspěšný pokus s využitím radioaktivního materiálu sehnaného z Kanady provedli právě na začátku operace Smějící se Buddha už v roce 1974. Indie tak upadla v nemilost mezinárodního obchodu, protože jí materiály z radioaktivního jádra byly prodány za účelem energetiky. Nikoliv k vojenskému využití. 

Pod sérií skvělých krycích kroků se tak až v roce 1998 povedlo přelstít hlavně americkou CIA. Indie v tomto ohledu nastavila tak sofistikovaná pravidla, že svou informační "válkou" zvítězila. Země Buddhy je tak v kategorii mocností, jež patří ve světě mezi obávanou skupinu. V současném konfliktu na Ukrajině je tak ve vzduchu více jaderné munice, než by si planeta a naše lidstvo přálo.

Zdroj: History, Prima Zoom, babylonrevue.cz, 100+1

KAM DÁL: Atomový špion Klaus Fuchs. Podílel se na vývoji bomby Fat man a tajně spolupracoval se Stalinem.