Ashwagandha, zázračná indická bylinka

se po Rostlina se po staletí používá v ajurvédské medicíně k léčbě různých zdravotních nepříjemností
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Stres má mnoho negativních dopadů na naše tělo a mysl. Může ovlivnit fyzické i mentální zdraví a celkovou pohodu. Pokud hledáte stále nové a nové metody, jak nad stresem vyzrát, možná jste už narazili na bylinu zvanou ashwagandha. Pojďme tento přírodní úkaz s mimořádnými účinky prozkoumat trochu víc zblízka.

Ashwagandha (Withania somnifera), jinak také „ašvaganda“ nebo „indický ženšen“ je adaptogenní bylina pocházející z Indie a Středního východu. Tato masivní rostlina roste v nadmořské výšce 1500 m a dokáže přežít v teplotách od 10 do 40 °C. Užívá se po staletí v ajurvédské medicíně k léčbě různých zdravotních nepříjemností, jako je stres, únava, nespavost, bolesti hlavy nebo artritida.

Co je to adaptogen?

Adaptogeny jsou látky nebo rostliny, které zvyšují odolnost organismu proti stresu a pomáhají se adaptovat na nové podmínky. Tyto „rostliny nesmrtelnosti“ se užívají k normalizaci hormonálních hladin a posílení imunitního systému. Některé příklady adaptogenů jsou ashwagandha, maca, houba reishi nebo cordyceps.

Blahodárné účinky indické byliny

Indický ženšen je vyhledávaný pro své pozitivní účinky na snížení stresu a úzkosti. Může také pomoci v oblasti duševního zdraví, energie a vitality. V ajurvédské medicíně se používá jako přírodní afrodiziakum, které údajně pomáhá zlepšit sexuální dysfunkce. Protože zvyšuje průtok krve, působí jako sexuální stimulant. Tím ale nekončíme. Tahle bylina toho v sobě skrývá mnohem víc.

Snížení stresu a úzkosti: Ashwagandha se ukázala jako účinná při snižování hladiny kortizolu, hormonu spojeného se stresem.

Zlepšení paměti a kognitivních funkcí: Může pomoci podpořit paměť a kognitivní funkce, a to i u starších osob.

Podpora funkce štítné žlázy: Pro spoustu lidí, kteří bojují s hypofunkcí štítné žlázy, může být ashwagandha efektivním řešením.

Zmírnění únavy nadledvin: Používá se zejména na snížení zánětu a unavené nadledviny.

Zvýšení síly a vitality: Ashwagandha se ukázala jako účinná při zvyšování síly a vitality, což může být užitečné pro sportovce nebo pro osoby se sníženou fyzickou kondicí.

Jak se ashwaganda užívá?

Nejčastější formou je prášek nebo kapsle. Doporučená denní dávka se může lišit podle konkrétního produktu, ale obvykle se pohybuje mezi 300-500 mg. V tomto objemu je schováno ideální množství účinných látek. Na lačno může ashwagandha způsobit zažívací potíže, proto se doporučuje užívání po jídle.

A na co si dát pozor?

Je důležité myslet na to, že i když je ashwagandha bezpečná a netoxická rostlina, může v některých případech způsobit nežádoucí účinky. Není například vhodná pro těhotné a kojící ženy. Pokud užíváte pravidelně nějaké pilulky, nejdřív se poraďte se svým lékařem, jestli je vhodné kombinovat je s ashwagandhou.

Klíčová slova: