Vysoký cholesterol: Pomůže vám netradiční druh oleje

Olej z černého rybízu vám může pomoci zbavit se mimo jiné i bolesti kloubů
  |   zajímavost

S vysokou hladinou cholesterolu má problémy celá řada lidí. Snížit množství tukovité látky v krvi vám pomůže také olej z černého rybízu, který má celou řadu dalších pozitivních účinků na naše zdraví.

Cholesterol je voskovitá látka, která se přirozeně nachází v našem krevním oběhu.

Cholesterol nám sám o sobě neškodí, naše tělo tuto látku totiž potřebuje k výstavbě zdravých buněk. Problém nastává v případě, kdy máme v krvi až příliš vysokou hladinu cholesterolu. Poté se totiž cholesterol začíná usazovat na stěny cév. Zvyšuje tak pravděpodobnost vzniku celé řady srdečních onemocnění.

Vysoká hladina cholesterolu je nebezpečná zejména proto, že se často neprojevuje žádnými symptomy. Proto je důležité nevynechávat pravidelné kontroly u vašeho praktického lékaře, který může vysokou hladinu cholesterolu v krvi lehce odhalit.

V momentě, kdy zjistíte, že máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi, byste se měli snažit o její okamžité opětovné snížení. V opačném případě totiž riskujete vznik nejrůznějších kardiovaskulárních problémů.

Při vysoké hladině cholesterolu v krvi se na stěnách cév začínají vytvářet tukové usazeniny, které se postupem času vrství. Nakonec tyto usazeniny snižují průtok krve cévami a někdy se z nich mohou dokonce i utvářet krevní sraženiny, které poté mohou způsobit infarkt či mrtvici.

Rybízový olej a vysoká hladina cholesterolu v krvi

Snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi (ale i s prevencí) vám pomůže i rybízový olej. Pravidelná konzumace tohoto oleje totiž hladinu cholesterolu v krvi snižuje, jak dokazují studie.

Šťáva z černého rybízu obsahuje vysoké množství GLA a draslíku. Díky tomu pomáhá chránit buňky našeho srdce před poškozením, ale také nám může pomoci snížit krevní tlak. Nejrůznější doplňky stravy z černého rybízu nám také mohou pomoci zabránit shlukování krevních destiček v našich cévách a předejít tvorbě krevních sraženin.

Prášek z černého rybízu nám navíc může pomoci s rychlejším zotavením se po náročném tréninku. Zařazením prášku z černého rybízu do stravy totiž zvyšujeme průtok krve srdcem a snižujeme odpor v cévách po těle.

Bolest kloubů

Černý rybíz nám může pomoci mimo jiné i s potlačením zánětlivosti, která může způsobovat bolesti kloubů a svalů všude po těle a další zdravotní problémy.

Olej ze semen černého rybízu totiž obsahuje kyselinu gama-linolenovou (GLA) a také omega-6 mastné kyseliny. Díky vysokému obsahu těchto látek tak pomáhá zmírňovat vysokou míru zánětlivosti v těle.

Olej z černého rybízu vám tak může pomoci od bolesti, ztuhlosti, ale i poškození kloubů.

Podpora imunity

Černým rybízem a doplňky stravy, které ho obsahují, také posílíte váš imunitní systém. Toto ovoce totiž obsahuje velké množství vitamínu C, antioxidantů a antokyanů.

Tyto látky mohou nejen posílit náš imunitní systém, ale hodí se také tehdy, i když na sobě pociťujete příznaky chřipky či nachlazení. Mohou vám totiž pomoci zmírnit bolest v krku a celou řadu dalších symptomů těchto nemocí.

Zdroj: Healthline, Mayoclinic

KAM DÁL: S prevencí krevních sraženin vám pomůže lahodný koláč.

Klíčová slova: