Kontaktní čočky vás mohou připravit o zrak: 6 situací, kdy je nenosit

Nejčastější problémy s kontaktními čočkami vznikají v důsledku špatné hygieny
  |   zajímavost

Pro lidi s dioptrickou vadou se kontaktní čočky staly velkým pomocníkem. Zejména ve chvílích, kdy jsou brýle na nose na obtíž, bývají oblíbenou alternativou, jak korigovat zrak. Umožňují například volnost pohybu při sportu. Existují však situace, kdy je lepší se jejich nošení vyvarovat.

Koupání, plavání, sauna, ale i „obyčejné“ sprchování. Odborníci doporučují nepoužívat kontaktní čočky při žádné z těchto aktivit. „Ve vodě se vyskytují mikroorganismy, jako jsou například bakterie, houby nebo paraziti, jež mohou kontaminovat kontaktní čočky a způsobit infekci očí. Nebezpečné je zejména koupání v přírodních vodách, ale i ve zdánlivě čisté vodě z kohoutku se může vyskytovat prvok Acanthamoeba,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová. Když se tato bakterie dostane mezi čočku a oko, může podle lékařky vyvolat zánět.

Nikdy také nenahrazujte speciální roztok pro uchovávání čoček obyčejnou vodou, doporučuje odbornice. „Ve vířivkách se mohou zase vyskytovat bakterie rodu Pseudomonas. Můžete si tedy nechat vyrobit speciální dioptrické plavecké brýle. A pokud přeci jen chcete zůstat u čoček, volte zásadně jednodenní a po koupání je vyhoďte. Myslete však na to, že i tento typ kontaktních čoček se může při kontaktu s vodou snadno vyplavit.“

Pozor na správnou hygienu

Nejčastější problémy s kontaktními čočkami vznikají v důsledku špatné hygieny. „Pokud si člověk neumyje ruce před tím, než si čočky vloží nebo je vyjímá, lze do očí dostat nečistoty a mikroorganismy, což může vést k infekci.“ Navíc je důležité dodržovat exspiraci a pravidelně čočky měnit, aby se zabránilo rozvoji infekce. „Přiznám se, že jsem odpůrce kontaktních čoček z velmi jednoduchého důvodu. Samotné kontaktní čočky jsou geniální vynález, ale největší problém tkví v tom, že asi 95 % jejich nositelů přestane velmi záhy dodržovat hygienická pravidla a pravidla desinfekce, proto přestává být jejich nošení pro člověka bezpečné. Prakticky žádný z nositelů kontaktních čoček nedbá o bezpečnost,“ uvádí MUDr. Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Je důležité vybrat kontaktní čočky od renomovaného výrobce a dodržovat pokyny ohledně jejich používání a údržby. „Kdo se rozhodne nosit čočky, měl by tuto skutečnost vždy konzultovat s odborníkem – nejde totiž jen o stanovení počtu dioptrií. „Je nutné znát zakřivení oka, jeho průměr a také ohniskovou vzdálenost, která je jiná než u brýlí,“ upozorňuje docentka Šárka Skorkovská.

Pro správné používání kontaktních čoček je podle ní důležité dodržovat návod k použití a rady od očního lékaře. Pokud se chystáte například na dovolenou do přírody a víte, že tam nebude možné dodržet potřebné hygienické podmínky, je lepší kontaktní čočky vůbec nepoužívat.

Kvalitní spánek

Běžné kontaktní čočky jsou určeny pouze k nošení ve bdělém stavu a je důležité je před spaním vyjmout. „Přespávání v kontaktních čočkách asi 6krát zvyšuje pravděpodobnost vzniku zánětu rohovky,“ upozorňuje MUDr. Valešová, podle níž ale většina lidí, kteří kontaktní čočky nosí, v nich také spí. „Když jednou za rok člověk usne v kontaktních čočkách, nic se nestane. Ale jsou lidé, kteří si je přestanou vyndávat trvale – a to už je problém,“ dodává primářka.

Zdravotní důvody

Pokud vám není dobře a „leze“ na vás viróza, chřipka či jiné onemocnění, kontaktní čočky raději vyndejte. „Následný rozvoj nemoci může způsobit zánět spojivek a zhoršit podmínky pro nošení kontaktních čoček,“ potvrzuje primářka Valešová. To podle ní samozřejmě platí i v případě, že dostanete zánět spojivek či jiné onemocnění související s očima.

Kontaktní čočky odbornice nedoporučují nosit ani lidem, kteří trpí syndromem suchého oka, jelikož dochází k ještě většímu dráždění, bolestivosti a zarudnutí. „Snášenlivost kontaktních čoček mohou rovněž ovlivnit některé léky včetně antikoncepce, která může způsobovat suchost očí. Pokud tedy nějaké medikamenty pravidelně berete, poraďte se o vhodnosti používání čoček s očním lékařem či kontaktologem.“

Alergie

Někteří lidé mohou mít alergickou reakci na materiál, z něhož jsou kontaktní čočky vyrobeny. Ale dle lékařky nejsou čočky příliš vhodnou alternativou ani v případě, že jste alergičtí například na pyl, prach, plíseň, srst zvířat a podobně – a mnoho lidí s krátkozrakostí, dalekozrakostí či astigmatismem se vrací raději k brýlím. „Oční alergie je důsledkem poruchy imunitního systému. Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědit, pálit nebo opuchat,“ popisuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc.

Kromě vyndání kontaktních čoček je podle ní důležité také zamezení kontaktu s alergenem. „Například v případě alergie na pyl se doporučuje v měsících, kdy je výskyt alergenu v ovzduší maximální, omezit pobyt venku a po příchodu domů oči důkladně propláchnout. Pokud přeci jen použijete čočky, jsou opět vhodné ty jednodenní, které večer vyhodíte.“

Nositelé kontaktních čoček by měli pravidelně navštěvovat očního lékaře, ideálně jednou za půl roku. „Kontaktní čočky ovlivňují povrch oční rohovky, což není pouhým okem rozpoznatelné. Vyšetření na štěrbinové lampě, které případné změny odhalí, zabere 10 minut, lidé by je měli pro své zdraví obětovat,“ doporučuje MUDr. Lucie Valešová.

Sport a prašné prostředí

Právě při sportování mnoho lidí vsází na kontaktní čočky, jelikož jim umožňují snazší pohyb než brýle na nose – a navíc nehrozí rozbití skla. „Čočka ovšem může během prudkého pohybu vypadnout, posunout se, anebo ji může sportovec omylem vyjmout při otírání potu. Vždy proto mějte po ruce náhradní čočky a také při sportu noste ochranné brýle, které zamezují vniknutí nečistot či hmyzu do oka. Čočky není vhodné nosit ani při pobytu v prašném prostředí,“ říká Skorkovská.

Problém vyřeší laserová operace

Málokterý nositel kontaktních čoček si uvědomuje, že nesprávné zacházení s čočkami může mít i fatální následky. „Když jsem pracovala v nemocnici, viděla jsem velké množství lidí, kteří měli devastující komplikace z nošení kontaktních čoček. Způsobili si infekci, vřed na rohovce a u některých těchto pacientů problém skončil v lepším případě dlouhodobým ročním léčením, hojením a jizvou. V horším případě může dojít i k tomu, že vřed neudrží celistvost rohovky a proděraví se. Kontaktní čočky jsou z tohoto pohledu mnohem nebezpečnější než laserová operace oka, které se přitom lidé často obávají více,“ sdílí své poznatky z praxe primářka Valešová.

Laserové operace dokážou zbavit krátkozrakosti, dalekozrakosti i astigmatismu a osvobodí lidi s dioptrickou vadou od nutnosti nosit brýle i kontaktní čočky. „Operace se provádí ambulantně, bez narkózy, je bezbolestná a rychlá. Od okamžiku, kdy vstoupí pacient na sál, do chvíle, kdy odchází, uběhne okolo 15–20 minut. Také rekonvalescence je velmi rychlá. Už večer většina pacientů sleduje například televizi a druhý den se vracejí do běžného života,“ doplnila Skorkovská.

KAM DÁL: Pohled jako Terminátor: Bionické oko bude reálné, říká primář Fišer. Vysvětlil, v jakých případech už vám dnes zachrání zrak.