Bělení zubů doma: Sáhněte po ovoci, oleji i jedlé sodě

S vybělením vašich zubů vám pomohou třeba jahody
  |   zajímavost

Po bílém chrupu touží asi většina z nás. Takzvaný americký úsměv se postupem času stal nejen ideálem toho, jak by naše zuby měly vypadat, ale také symbolem úspěchu. Není divu, za vybělení zubů si totiž můžete pořádně připlatit. Pokud se vám nechce investovat vysoké částky u odborníků, vsaďte na ovoce. Jak na to?

K dosažení bílého chrupu, kterým oslníte, vám pomůže váš zubař. Doma si sice můžete zuby lehce prosvětlit a vybělit je pomocí několika běžných ingrediencí, které má doma asi každý z nás, rozhodně ale nedosáhnete efektu známého z reklam na zubní pastu.

Pokud tedy toužíte po chrupu, který svým vzhledem připomíná čerstvě napadaný sníh, tak se nejspíš budete muset vydat do zubní ordinace. Jestliže ale chcete zuby pouze lehce prosvětlit, je tento článek přesně pro vás.

Ovoce

S bělením zubů vám pomohou mimo jiné i některé druhy ovoce, mezi které patří jahody nebo ananas. Celkově vašemu chrupu strava bohatá na ovoce a zeleninu nijak neuškodí, spíše naopak.

Je zřejmé, že ovoce a zelenina sice nenahradí čištění zubů zubním kartáčkem, ale pomohou s odstraněním plaku, který přispívá ke změně jejich barvy.

Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která pomůže s odbouráváním zubního plaku, ale i zabarvení zubů. Podobný účinek má i čerstvý ananas.

Jahody a jedlá soda

Některým celebritám se dokonce velmi osvědčila směs jahod a jedlé sody. Kyselina jablečná, kterou můžete najít v jahodách, dokáže ze zubů odstranit jak zubní plak, tak i některé skvrny. Jedlá soda zase pomůže chrup krásně vyleštit. Je ale potřeba myslet na to, že tato směs nám zuby nevybělí stejně jako některé komerční přípravky. Směs jahod a jedlé sody zuby pouze lehce prosvětlí.

„Tahání oleje“

S lehkým vybělením zubů vám pomůže mimo jiné také tzv. tahání neboli převalování oleje v ústech. Jde o metodu, která vás zároveň může zbavit celé řady toxinů nacházejících se ve vaší dutině ústní. K zesvětlení chrupu ideálně poslouží kokosový olej.

Obsahuje totiž vysoké množství kyseliny laurové, která v ústech snižuje záněty a pomáhá s likvidací nejrůznějších patogenů. Nejen, že tedy bělí naše zuby, ale také pomáhá předcházet zánětu dásní.

Prevence

Důležité je zaměřit se při snaze o bělejší úsměv také na prevenci žloutnutí zubů. Ideálním způsobem, jak toho docílit, je odstranit z jídelníčku potraviny, které naše zuby barví nejvíce, nebo alespoň omezit jejich množství.

Pozor bychom si měli dávat zejména na:

  • kávu,
  • tmavé limonády,
  • džusy,
  • černé a zelené čaje,
  • červené víno,
  • ostatní potraviny a nápoje obsahující taniny.

Zdroj: Healthline, Medical News Today

KAM DÁL: Lahodný chia puding: Zdravý a chutný dezert, který předchází onemocněním srdce.