Psychopat ji osm let věznil v jedné místnosti. Dívka měla být jeho panenkou

Ještě před příjezdem policie pachatel unikl, poté spáchal sebevraždu skokem pod vlak vídeňské rychlodráhy mezi zastávkami Wien Nord a Wien Traisengasse
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Případ, který šokoval celý svět. Osm let nezvěstná rakouská dívka Natascha Kampusch utekla ze sklepního vězení psychopata Wolfganga Priklopila, který ji unesl na ulici ve vídeňské čtvrti. Po desetileté dívce bylo vyhlášeno pátrání, které skončilo bez úspěchu. Zachránit se musela sama.

Elektrotechnik Wolfgang Priklopil měl celý život problém se ženami. Neuměl se k nim chovat, takže zcela pochopitelně nemohl ani žádnou okouzlit. Rozhodl se proto unést malou dívku, pro kterou měl připravený sklepní pokoj. Měla mu sloužit, uklízet a stát se jeho živým majetkem. Úchylný plán mu vyšel, když se desetiletá Natascha Kampusch rozhodla nasednout do jeho bílé dodávky s černými okny. Stalo se tak 2. března 1998. 

Policie byla bezzubá

Když se Natascha courala z domova vídeňskou čtvrtí Donaustadt do školy, zastavil u ní bílý minibus s černými okny. V něm seděl Wolfgang Priklopil, který ji donutil nasednout dovnitř. Do školy už nedošla a přes osm let po ní nebylo vidu ani slechu. 

Rozsáhlé pátrání bylo bez úspěchu. Podrobné svědectví o tom, jak nasedala do auta, nepomohlo. A to paradoxně policie vyšetřovala i Priklopila. Ten měl však připravené alibi, takže nebyl podezřelý. 

Život ve sklepní místnosti

Natascha žila většinu času v malé místnosti o rozměrech 2,8 × 1,8 × 2,4 m, která se nacházela pod garáží. Ze začátku měla zakázáno místnost opouštět. Ve stísněných podmínkách tak zažívala hotové peklo. Později ji však Priklopil pouštěl do domu, aby mu pomáhala v domácnosti. Natascha odmítla vzpomínat na jejich osobní vztah, takže domněnky o násilí a sexuálním vztahu jsou pouze spekulací. 

To, že jí nakonec umožnil pracovat na zahradě, bylo pro její příběh zcela zásadní. Byť jí za pokus o útěk vyhrožoval smrtí, využila příležitosti, kdy byla mimo prostor svého pokoje a Priklopilovi zazvonil telefon. Utekla k sousednímu domu, kde požádala 71letou dámu o pomoc. Ta zavolala policii, před kterou Priklopil stačil utéct, aby svůj život ukončil skokem pod vlak. 

Jaký měl motiv?

Důvod tohoto Priklopilova činu není dodnes úplně jasný. Pravděpodobně se jednalo o psychopata, který byl v dětství vystaven fyzickému a psychickému týrání. Natascha měla být jeho služkou, kterou si vychová podle svých představ. Kolega z práce mu totiž jednou v žertu řekl, že si ženu získá, jenom když si ji vychová. Možná byl tento nevinný žert inspirací pro tento úchylný únos, který mladé dívce ukradl osm let života. 

KAM DÁL: Babiš prezidentem nebude. Zavařil si sám kampaní přes čáru nebo za to může Pražské Jezulátko?