Erytroplakie: Stav, který předchází rakovině úst. Jak ho poznat?

Jedním z rizikových faktorů vzniku erytroplakie je mimo jiné nedostatečná dentální hygiena
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Erytroplakie je zdravotní stav, který zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny úst. Jeho symptomy můžete objevit jak na sliznicích uvnitř úst, tak i na jazyku či pod ním. Důležité je pravidelně kontrolovat ústní dutinu při čištění zubů. Léze se totiž nemusí projevovat bolestí, která by vás na ně upozornila.

Tento nebezpečný stav se projevuje červenými lézemi v ústech. Tyto typické příznaky erytroplakie můžete objevit nejčastěji na jazyku či pod ním. V mnohých případech vedle nich naleznete také leukoplakické léze, které se těm erytroplakickým podobají, jen mají odlišnou barvu. Jde o bílé skvrny na jazyku a dalších částech ústní dutiny.

To, že se jedná o erytroplakii nebo leukoplakii, poznáte tak, že léze nelze seškrábnout. Takto lze příznaky těchto nemocí jednoduše odlišit od plaku, který se na jazyku hromadí.

Příznaky erytroplakie:

  • Skvrnité léze na sliznicích v ústech.
  • Sametově či zrnitě vypadající tkáň.
  • Ploché i vyvýšené léze.
  • Léze, které při pokusu o seškrábnutí krvácejí.

Sám o sobě vám tento typ lézí nijak neuškodí. Problémem je to, že jde o potenciálně rakovinné úkazy. O tom, jestli se ve vašem případě jedná o rakovinné léze, se musíte poradit se svým praktickým lékařem.

K tomu, aby bylo možné určit, zda vás sametové úkazy ve vašich ústech vystavují vyššímu riziku vzniku rakoviny úst, je nutné z daného místa odebrat vzorek tkáně. Lékař poté vzorek důkladně prozkoumá pod mikroskopem a bude v něm hledat dysplazii, která mu napoví, jak dále postupovat.

Dysplazie je určitá vlastnost buněk, která značí vyšší riziko vzniku rakoviny. Léze, ve kterých můžeme pozorovat dysplazii, by se tedy bez adekvátní léčby v budoucnu s největší pravděpodobností vyvinuly v rakovinu.

Rozhodně není radno výskyt lézí v ústech ignorovat. Jejich včasnou diagnostikou můžete předejít vzniku rakoviny úst.

Jak erytroplakie vzniká?

Vznik erytroplakických lézí může mít celou řadu příčin. Naštěstí mu lze poměrně lehce předejít. Stačí jen skoncovat s některými zlozvyky anebo se přesvědčit o tom, že vám zubní náhrada opravdu sedí tak, jak má.

Mezi faktory, které přispívají ke vzniku erytroplakie totiž patří:

  • kouření,
  • nadměrná konzumace alkoholu,
  • žvýkání tabáku,
  • špatně sedící zubní protéza.

Pokud tedy chcete minimalizovat riziko vzniku potenciálně rakovinných lézí, snažte se těmto faktorům vyhnout nebo je alespoň minimalizovat. Dále je také v rámci prevence erytroplakie nutné dbát na správnou orální hygienu.

Riziko vzniku erytroplakie zvyšují také některé faktory, které nemůžeme ovlivnit. Patří mezi ně věk vyšší než 40 let a HPV infekce.

Léčba erytroplakie

Nejdříve je nutné odebrat z léze či lézí vzorek tkáně a určit, zda vykazují dysplazii, či nikoliv. Výsledky zkoumání daného vzorku tkáně, velikost a umístění léze poté napoví, jaký způsob léčby erytroplakie bude ve vašem případě nejvhodnější. Mezi způsoby léčby tohoto typů lézí patří:

  • laserová operace,
  • radiační terapie,
  • kryochirurgie.

V některých případech může lékař doporučit pouhé pozorování.

Zdroj: Cleveland Clinic, Healthline

KAM DÁL: Na problémy se zrakem pomohou ryby, citrusy, semínka i mrkev.

Klíčová slova: