Vězni odsouzení k smrti, kteří se rozsudku vyhýbali pomocí baseballu

Baseballový tým složený z kriminálníků, Wyoming State Penitentiary All Stars, odehrál jen čtyři zápasy, těšil se ale obrovské slávě
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

V roce 1911 hráli profesionální baseball vrazi, násilníci a zloději. Šlo totiž o tým složený mimo jiné z vězňů odsouzených k trestu smrti, kteří mohli vykonání rozsudku oddálit právě hraním baseballu. Na jejich sportovním výkonu tedy záležel jejich život.

Baseballový tým Wyoming State Penitentiary All Stars, který se na hřišti poprvé ukázal v roce 1911, byl složený z dvanácti nejnebezpečnějších kriminálníků ve Spojených státech. Nechyběli mezi nimi tři násilníci, pět zlodějů a tři vrazi.

Tito muži hráli proti běžným hráčům baseballu. Na rozdíl od nich se nemuseli jen snažit hrát, jako by na tom závisel jejich život. Oni o život skutečně hráli.

Každé vítězství totiž posunulo jejich rozsudek smrti na neurčito nebo jim ubralo určitý počet dní z jejich trestu. Prohra pro ně ale – na rozdíl od jejich soupeřů – neznamenala pouze zkažený den. Mohla totiž vyústit i v okamžitou exekuci.

Baseballovému týmu složenému z kriminálníků se skvěle dařilo. Obdiv si zasloužilo nejen jejich očekávané vysoké nasazení, ale dokonce i sportovní chování, které od nich vzhledem k jejich minulosti nikdo nečekal. Jeden z hráčů s kriminální minulostí, vrah Joseph Seng, se dokonce stal hvězdou místních novinových sloupků. Podařilo se mu totiž zaskórovat dva homeruny, a zajistit tak svému týmu vítězství. Na lístky na baseballové zápasy Wyoming State Penitentiary All Stars tehdy lidé stáli fronty, jen aby zahlédli slavné kriminálníky v akci.

Dokonce ani neobyčejný úspěch na hřišti ale Josephu Sengovi nepomohl. Po roce hraní baseballu byl za trestné činy, které spáchal, popraven. Stejný osud stihl i několik jeho spoluhráčů.

Tým Wyoming State Penitentiary All Stars pod vedením Josepha Senga, který zavraždil svou milenku, odehrál pouhé čtyři zápasy. Každá hra tohoto týmu vězňů však byla ostře sledovaným dramatem. Tým se stal nástrojem v boji o moc státních úředníků a díky kriminální minulosti hráčů v týmu na sebe strhával zájem davů.

Mimo fanoušků Wyoming State Penitentiary All Stars bylo možné v tehdejší společnosti najít i celou řadu odpůrců tohoto – podle některých – „zvráceného“ způsobu výkonu spravedlnosti. Malé městečko Rawlins, z něhož baseballový tým zločinců pocházel, bylo totiž známé svým nekompromisním přístupem ke zločinu.

Někteří nešťastníci, kteří byli přistiženi přímo při činu, byli dokonce na místě oběšeni. To, že městečko povolilo trestancům zasloužit se sportovními výkony o oddálení výkonu jejich trestu, je tedy šokující.

Důkazem toho, že v Rawlins brali porušení zákona vážně, byla i tamní věznice. Ta svými podmínkami totiž nepřipomínala 20. století, ale spíše středověk. Samotní vězni popisovali podmínky ve věznici jako nemilosrdné a stěžovali si na nedostatečný přísun jídla. Dostali totiž jen tolik stravy, kolik potřebovali k přežití. Ani o gram více.

Zdroj: New York Post, Daily Star

KAM DÁL: Hygiena ve Versailles byla mnohem horší, než si myslíte. Celý palác byl veřejnou toaletou.

Klíčová slova: