Jak odradit kočky od vstupu na vaši zahradu? Pomůže levandule i pomeranč

Nechcete kočky na zahradě? Zbavit se kočičích návštěv vám pomůže mimo jiné i pomerančová kůra nebo borovicové šišky
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Venkovní kočky si zkrátka chodí, kam se jim zachce. Dokonce ani vysoké ploty pro ně nejsou překážkou. Udržení těchto malých šelem mimo záhonky a venkovní nábytek může být pořádným oříškem. Naštěstí existuje hned několik ověřených způsobů, jak na to.

Kočky mohou na vaší zahradě udělat pořádnou neplechu, o hlasité reakci vašich čtyřnohých kamarádů ani nemluvě. Asi žádný zahrádkář nechce, aby mu na pečlivě udržovaném trávníku vykonávaly potřebu toulavé a venkovní kočky.

V případě, že tyto malé šelmy vaši zahradu pravidelně navštěvují, je nutné ji průběžně uklízet. Navíc se můžete setkat i s pohromou v podobě částí trávníku zničených v důsledku působení agresivní kočičí moči. A náprava těchto škod je velmi obtížná. Ideálním řešením tohoto problému je odrazení koček od návštěvy vaší zahrádky.

Některé z ověřených metod, jak toho dosáhnout, vám zaberou jen několik minut. Klíčem je zajištění, aby okolí vašeho domu bylo pro kočky co nejméně lákavé.

Zaměřte se na úklid

Kočky milují lov myší. Pokud se tedy chcete zbavit kočičích návštěvníků na své zahradě, je nutné zbavit se nejdříve hlodavců, kteří na ní pobývají.

Ujistěte se, že vaše popelnice nelze lehce převrhnout, a pokud možno okamžitě se zbavte jakéhokoli organického odpadu na zahradě. Pomůže vám také, když zabezpečíte kompost, tak aby se do něj myši nedostaly.

Nepříjemné zvuky

Pokud i po důkladném úklidu stále vídáte kočky, jak se spokojeně procházejí po vašich záhoncích, je na čase jednat.

Kočky – stejně jako krtci – nesnášejí vysokofrekvenční rušičky. Instalace těchto zařízení na zahradě je tedy ideálním způsobem, jak je odstrašit.

Překážky

Kočky preferují zahrady, kde se mohou pohybovat bez problémů a bez nepříjemných pocitů. Jedním ze způsobů, jak je odradit od zahrady, je umístění borovicových šišek kolem záhonků, tak aby se k nim kočky nemohly lehce dostat. V momentě, kdy jim na zahradě vytvoříte podobné překážky, si její návštěvu příště dobře rozmyslí.

Výsadba levandule

Existují také rostliny, jejichž vůni kočky nesnesou. Patří mezi ně například levandule. Vysaďte na svou zahrádku trsy této voňavé květiny – a máte po problému. Navíc bude vaše zahrada nádherně vonět.

Slupky od pomeranče

Další vůní, kterou kočky nemohou vystát, je citrusové aroma. Pokud si tedy pravidelně pochutnáváte na pomerančích, máte vystaráno.

Stačí jen schraňovat pomerančové slupky a rozmístit je na záhonech a v dalších koutech zahrady.

Kočičí oáza

Tento tip, jak se koček zbavit, se na první pohled může zdát jako kontraproduktivní, opak je ale pravdou. Vytvořte v rohu své zahrady kočičí oázu.

Stačí jen na dané místo položit krabici s pískem, která bude sloužit jako přírodní kočičí záchod, a vysadit kolem ní kočičí trávu. Tyto malé šelmy totiž milují vůni této rostliny tak moc, jak moc nenávidí aroma citrusů a levandule.

Kočky, které navštěvují vaši zahradu, se tak budou držet jen v této oáze a zbytek vašeho trávníku zůstane nedotčený.

Zdroj: David Suzuki, House Beautiful

KAM DÁL: Skladujte vajíčka špičkou dolů a vydrží vám déle.

Klíčová slova: