Nejhorší příjmení v Česku: Šoustal a Kakáč jsou jen špička ledovce

Některá příjmení jsou pro okolí k popukání, pro jejich majitele ale to až taková sranda není
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Rodokmen je jedna z mála věcí, které ve svém životě prostě neovlivníme. S tím souvisí i rodné příjmení, které někdy hrdě a někdy naopak stydlivě nosíme celý život vytetované v občanských průkazech. Samozřejmě, že existují oficiální způsoby, jak ho změnit. Každopádně se sem tam mezi spoluobčany objeví někdo, jehož příjmení nás zarazí.

Neutíkat z boje. To si pravděpodobně každý den musí říkat hrdý nositel jména, k němuž byl osud krutý. Některým nešťastníkům totiž dal do vínku nelichotivé příjmení, jehož pronesení na veřejnosti budí pohoršení, smích a překvapení.

Když si osud zašpásuje

Nejvděčnější a nejpikantnější studnice kontroverzních příjmení přirozeně zahrnuje hanlivá slova. Nelze než obdivovat ty, kteří hrdě kráčí po českém území s příjmením jako Pinda, Jebavá, Šuk, Šoustal a relativně často se objevující Jebavý.

Ze studu jsme vynechali několik opravdu nekompromisních příjmení, u kterých se dobře vychovaný člověk přirozeně začervená. Většinou jde o pojmenování mužského a ženského pohlaví či fekálií. Poněkud snesitelnější jsou v této kategorii příjmení jako Pytlík, Pytel či Hajzl. Co se Kakáčů týče, těch je u nás přes stovku.

Lidé stižení prokletím v podobě těchto příjmení dozajista „milují“, když se jim věnuje velká pozornost. Traumata z dětství se rázem znovu vynoří, a to není vůbec žádná legrace. Šoku se ubránit nelze, ale dělat si legraci z podobně povrchních skutečností je na úrovni základní školy.

Komplikace do života

Kromě toho, že si jedinci s poněkud netradičním příjmením musí zvyknout na přehnanou pozornost několika vtipálků, mohou vyvstat i praktické problémy. Když se třeba někdo jmenuje Pošta, jistě se při představení do telefonu nevyhne nechtěnému zmatku. Stejně tak v České republice narazíme na osoby, jejichž příjmení je Nevím. Situace se tak klidně může odehrát následovně:

„Jaké je vaše jméno?”
Muž odpoví: „Nevím.”
„Nedělejte si ze mě legraci. Jaké je vaše jméno?”
„Opravdu Nevím.”
„Člověče to je vážné…”
„Ano, vážně Nevím.”

Čeština však umí zamotat jazyk nejen těžkým souvětím, ale také právě příjmením. Specialitou jsou jména jako Rádsetoulal, Straširybka, Vítámvás. Tato jména mohou do běžné konverzace vnést hodně zmatku. Na jedné straně je každé z nich unikátní a patří do skupiny zřídkavých příjmení. Hrdost je tak na místě. Novák, Kučera a Novotný se totiž v České republice jmenuje skoro každý.

Jsi zvíře

Další kategorií, která způsobuje dětem ve školách traumata, jsou zvířecí příjmení. Kočka je ještě snesitelná, ale takový Šváb už to má těžší. Nehledě na to, že jména a jejich původ mají určitý vztah k tomu, kým byli naši předkové.

Kdyby dnes ještě existovaly Žluté stránky, našli byste zde také příjmení Zabilpivo, Přineslkarladomů, Skočdopole, Rádsetoulal, Strojnasůl, Stiskniruku, Domalíp. Pro nositele těchto netradičních jmen je důležité, aby byli hrdí na svoji jedinečnost. A když někomu ujede hloupý žertík, stačí prostě říct Nehněvajsa.

Zdroje: czechtheworld.com, koule.cz, rodina.cz, prijmeni.cz

KAM DÁL: Velký andělský horoskop na únor 2023: Lvům hrozí zrada, Střelci se přestěhují.