Co se děje s ženským tělem po čtyřicítce? Připravte se na zmenšování nervů a problémy se spánkem

Po 40. roku života se můžete potýkat mimo jiné i s problémy se zrakem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Naše tělo se s přibývajícími léty mění. Výraznější změny nás čekají již po čtyřicítce. Některé z nich mohou být jak fyzicky, tak psychicky náročné. Rozhodně tedy není od věci se na ně předem připravit.

Po dovršení čtyřicátého roku života většina z nás dosáhne významných pokroků jak v pracovním, tak v osobním životě. Celá řada starostí, které nás trápily ve dvaceti nebo ve třiceti, je po dosažení čtyřicítky minulostí.

Ne vše se ale k dobrému obrací. Po dovršení čtvrté dekády života dochází k celé řadě negativních změn. Ty se týkají zejména našeho fyzického stavu.

Mozková mlha

Lidé, kterým je přes čtyřicet, začínají častěji zapomínat. Za několik let můžete začít zapomínat na domluvené schůzky, na to, kam jste si položili brýle, o heslech na počítači ani nemluvě. Není ale potřeba se touto změnou nechat vyděsit. Je totiž přirozenou součástí stárnutí.

Pokud se ale vaše paměť bude dále zhoršovat, raději navštivte svého praktického lékaře, který stanoví, jestli se nejedná o začínající Alzheimerovu chorobu, případně o jinou formu demence.

Inkontinence

Dalším problémem, kterému čelí velké množství žen, které překročily čtyřicítku, je inkontinence moči. Konkrétně tímto typem inkontinence trpí zhruba 40 % z nich.

Na vině jsou těhotenství, porody i menopauza. Všechny tyto faktory přispívají ke ztrátě kontroly nad močovým měchýřem.

V tomto období života tak může docházet k úniku moči při kašlání, kýchání nebo smíchu.

Problémy se zrakem

S přibývajícími léty se naše oči snáz unaví. Je tedy možné, že si budete muset pořídit dioptrické brýle, nebo ty své začít používat častěji.

Šediny

Kolem 40. roku života se můžete setkat mimo jiné také s šedinami, s nadměrným vypadáváním vlasů a jejich oslabením. S přílišnou ztrátou vlasů se v tomto životním období potýká zhruba 40 % žen.

Tento problém se zpravidla zhoršuje, když se začnete blížit obávané padesátce.

Bolesti zad

Dokonce i bolesti zad, které řadu z nás provázejí po celý život, začnou být mnohem častější. Naštěstí vám s tímto nepříjemným problémem může pomoci pravidelná fyzioterapie i nejrůznější druhy léků působící proti zánětu.

Návod, jak předejít bolesti zad při sedavém zaměstnání, najdete zde.

Zmenšování orálních nervů

S přibývajícími roky dochází mimo jiné k postupnému zmenšování nervů v oblasti ústní dutiny. Proto si můžete po překročení 40. roku života povšimnout, že máte mnohem méně citlivé zuby. Pití horké kávy či studených limonád už vám nebude dělat problémy. Na druhou stranu je ale mnohem menší pravděpodobnost, že včas odhalíte vzniklé kazy.

V tomto věku je tedy důležité, abyste se ještě více zaměřili na dentální hygienu – nejen kvůli prevenci vzniku kazů, ale také kvůli vyššímu riziku vzniku onemocnění dásní.

Chloupky na obličeji

Dále se na vašem obličeji mohou objevit chloupky. Spolu se zvyšujícím se věkem totiž v těle klesá hladina estrogenu (ženského pohlavního hormonu) a zvyšuje se hladina testosteronu (mužského pohlavního hormonu.)

Problémy se spánkem

Součástí stárnutí jsou také změny ve spánkových vzorcích. Starší lidé častěji trpí insomnií, která se může projevovat mimo jiné probouzením se uprostřed noci a celkově sníženou kvalitou spánku.

Zpomalení metabolismu

Další nepříjemnou změnou, ke které dochází spolu s přibývajícím věkem, je ztráta svalové hmoty. Sarkopenie neboli úbytek svalové hmoty se začíná projevovat již od 30. roku věku, jde ale o velmi zdlouhavý proces. Jeho negativní dopady se mohou projevit až o dekádu či dvě později.

Spolu se snížením svalové hmoty se zpomaluje metabolismus, takže je mnohem těžší zbavit se nadbytečných kilogramů.

Zdroj: Prevention, Canyon Ranch, Best Life Online, Americal Optimetric Association, Mouth Healthy

KAM DÁL: Erytroplakie: Stav, který předchází rakovině úst. Jak ho poznat?

Klíčová slova: