Zapomeňte na cukr, oslaďte si život přírodními alternativami

Přestože odborníci vyvracejí, že by byl cukr návykový, někteří lidé jej považují za drogu
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Ceny cukru raketově vystřelily do závratných výšin, a proto je možná právě teď čas na změnu. Zbavte se závislosti na tomto bílém zabijákovi a přejděte na zdravější přírodní sladidla. Ta nám sice neušetří koruny v peněžence, ale udrží naše zdraví v lepší kondici.

Věděli jste, že cukr je skrytý snad ve všem? Kromě cukrovinek a slazených nápojů ho najdeme i v cereáliích, müsli tyčinkách, v kečupu, hořčici, v instantních nápojích apod. Nadbytek cukru vážně ohrožuje zdraví. Zvyšuje hladinu cukru v krvi, krevní tlak, způsobuje zubní kaz, akné, nadváhu, obezitu a cukrovku.

I diabetici mohou mít sladký život

Průmyslově zpracovaný bílý cukr je zbaven minerálů, vitaminů a vlákniny. Naštěstí existuje několik přírodních alternativ. Takže o oblíbenou bábovku nepřijdete.

Některá sladidla jsou vhodnější i do redukční diety. Jsou oblíbená u příznivců nízkosacharidové diety a ketonové diety a díky nízkému glykemickému indexu (GI) si je mohou dopřát i diabetici.

  • Stévii si snadno vypěstujete i doma. Lístky této rostliny lze použít k oslazení kávy i čaje. Má o hodně vyšší sladivost než cukr, ale někomu může vadit její specifická chuť. Stévie se také zpracovává do tekuté formy, kapslí nebo prášku. Její výhodou je nulová kalorická hodnota a velmi nízký glykemický index.
  • Erythritol je polyalkohol, který se přirozeně vyskytuje například ve fermentovaných potravinách, hroznech či hruškách. Má nulovou kalorickou hodnotu a nízký glykemický index. „Jeho struktura je obtížně rozložitelná v těle, a proto má jen minimum efektů: prochází organismem téměř beze změn, neovlivňuje metabolismus ani nenarušuje trávení,“ vysvětluje PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, ve své knize.
  • Čekankový sirup je sladidlo vyrobené z kořene čekanky. „Vyniká vysokým obsahem prospěšné vlákniny a nízkým glykemickým indexem. Obsahuje jen 5 % sacharidů, což je 10–15x méně než u agávového sirupu a javorového sirupu,“ uvádí jeho výrobce 4slim.cz. Sirup má konzistenci, chuť i sladivost podobnou medu. Díky vysokému obsahu inulinu – rozpustné vlákniny – funguje částečně jako přírodní probiotikum, ale může způsobovat nadýmání.
  • Xylitol neboli březový cukr se vyrábí z dřevěného cukru. Snižuje riziko vzniku zubního kazu. Výhodou je nižší glykemický index a méně kalorií. Jeho nevýhodou je nižší sladivost a jeho toxicita pro domácí zvířata.

Nezapomeňme na klasická přírodní sladidla

  • Med není třeba představovat. Kromě klasických květových medů lze zakoupit třeba rozmarýnový či levandulový med. Jeho výhodou je vysoký obsah vitaminů a minerálů. Má vysoký glykemický index, který se zvyšuje pasterizací. Pokud je vaší volbou med, sáhněte po nepasterizovaném.  
Zkuste sladit i dalším ovocem. Třeba takový jablečný koláč z rozmixovaných jablek nebo banana bread ze zralých banánů a vysokoprocentní čokolády již není třeba doslazovat.
  • Datle jsou velmi sladké a po namočení je lze rozmixovat na pastu a přidat třeba do koktejlů nebo do těsta. Jsou oblíbenou variantou slazení při paleo dietě a bývají součástí raw dezertů. Na trhu je běžně k dostání datlový sirup. Ten si snadno vyrobíte i sami rozmixováním datlí s potřebným množstvím vody.  

Existují i další alternativy, jako je třeba melasa, kokosový cukr, agávový nebo javorový sirup atd. Také se jedná o přírodní sladidla, ale ta už mají buď velmi vysoké množství sacharidů, nebo vysoký GI, takže už nebudou výrazně zdravější než třeba třtinový cukr.

Zdroj: 4slim.cz, margit.cz

KAM DÁL: Jak se zbavit chronického zánětu? Pomůže vám avokádo i hořká čokoláda.