Matka po svých dětech házela nože. Jen tak pro zábavu

Ženy byly dříve ve vrhání nožů spíše unikátem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Louella Gallagher byla velmi talentovanou vrhačkou nožů. Svým schopnostem věřila natolik, že nože házela těsně vedle obličejů svých malých dcer. Publiku z jejích vystoupení naskakovala husí kůže.

Vrhačka nožů Louella Gallagher se proslavila poměrně nebezpečným kouskem, s nímž jí pomáhaly její dvě malé dcerky, Connie Ann (5) a Colleena Sue (2,5).

Své malé dcerky postavila k širokému dřevěnému prknu a pro pobavení obecenstva házela nože těsně vedle jejich hlav. Je potřeba vzít v potaz, že Louelliny dcery tehdy ještě nedosáhly ani školního věku. Takto malé děti ještě plně nechápou, co by se jim mohlo stát, kdyby jejich matka špatně trefila, navíc mají velký problém vydržet delší dobu bez pohnutí.

Louella tudíž riskovala, že se její dcerky nečekaně pohnou a zraní je nože létající jen několik málo centimetrů od jejich hlavy. Louelliny vrhačské schopnosti, ať už jakkoliv skvělé, by jí v tomto případě nijak nepomohly.

V současnosti by vám po takovém kousku na dveře zaklepala sociální služba. Tehdy byla ale zkrátka jiná doba.

Louella porušovala tehdejší společenské normy

Lidé tehdy neměli nijak snadný přístup ke zprávám o nejrůznějších událostech. Tehdy se o celé řadě událostí dozvídali pouze z takzvaného týdeníku, který byl přehráván v kině před začátkem filmu.

V jednom z těchto týdeníků, které mívaly formu krátkých videí, se v roce 1950 objevil i záznam Louelly, jak hází nože na své malé děti. V tehdejší patriarchální společnosti, kdy se ženy zaměřovaly spíše na vaření, vyšívání a další typicky ženské aktivity, byla Louella naprostým unikátem. Video zachycující, jak vrhá nože po svých dětech, proto tehdy musely šokovat ještě mnohem více než dnes. Vrhání nožů tehdy sice nebylo žádnou novinkou, žen bylo v tomto oboru ale jako šafránu, možná ještě méně.

Podle komentátora měly prý Louelliny dcery mnohem větší víru ve schopnosti své matky než obecenstvo, které představení s podivem sledovalo. Kromě několika videí v týdenících se toho o životě Louelly příliš neví.

Později už se objevila jen v roce 1987 v tištěných novinách Pittsburgh Press, a to v článku, který pojednával o její charitativní činnosti v kadeřnickém salonu. Dodnes ale není jisté, zda se jednalo o tutéž ženu.

 

Zdroj: Weird Historian, Slate

KAM DÁL: Vynálezy, které změnily svět, byly objeveny pouhou náhodou.

Klíčová slova: