Pozor na chladné počasí! Může vám hrozit infarkt, mrtvice nebo i deprese

V zimě vsaďte na několik slabších vrstev oblečení
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Vystavení se extrémnímu chladu může mít na naše zdraví celou řadu negativních dopadů. Víte, jaké zdravotní problémy vám v chladném počasí hrozí a jak se jim spolehlivě vyhnout?

Nízké teploty jsou nejen velmi nepříjemné, ale mohou být také nebezpečné. Už v momentě, kdy se začnou blížit k bodu mrazu, bychom se měli mít na pozoru. Teplo totiž může opouštět naše tělo o poznání rychleji, zejména pokud venku fouká silný vítr.

Navíc v tomto období musíme čelit namrzlým chodníkům, padajícím rampouchům a dalším podobným nástrahám, které zvyšují riziko zranění.

Zdravotní problémy spojené s chladem

Na nízké teploty by si měli dávat pozor zejména starší lidé. Čím déle jsou totiž vystaveni mrazu, tím více u nich stoupá riziko vzniku infarktu, mrtvice, zápalu plic, deprese, artritidy i nehod. Naštěstí lze vzniku těchto vážných zdravotních problémů poměrně lehce předejít.

Důležité je zahřát tělo nejen zvenčí, ale i zevnitř. V zimě proto dbejte na to, abyste měli alespoň jedno teplé jídlo denně. Vsadit můžete i na horké nápoje, které vás spolehlivě prohřejí. 

Udržujte se v teple jak uvnitř svého domu, tak i venku. Větrejte spíše krátce a intenzivně a snažte se zamezit unikání tepla z domu skrze mezery pod dveřmi nebo špatně izolované okenice. Vyhněte se větrání přes noc. Dýchání studeného vzduchu totiž zvyšuje riziko vzniku respiračních onemocnění.

Pokud se rozhodnete vyrazit ven, měli byste si vzít hned několik vrstev přiléhavého tenkého oblečení. Vrstvení tenkých oděvů vás totiž zahřeje mnohem účinněji než menší množství volnějších oděvů.

Důležité je mimo jiné, abyste i v zimě byli aktivní. Pravidelná fyzická aktivita podporuje dostatečné proudění krve do všech částí těla, a pomáhá tak předejít pocitu chladu, zejména v oblasti končetin. 

Řada z nás v zimě tráví většinu volného času doma. Pokud venkovní podmínky nepřejí už ani procházce s pejskem nebo do nedalekého parku, nedá se nic dělat a je nutné být kreativní. I v bytě či domě naštěstí můžeme zůstat aktivní. Klíčem je zkrátka přerušení dlouhých časových úseků sezení jakoukoliv aktivitou. Sedět v kuse bychom neměli déle než jednu hodinu.

Po každé hodině byste měli vstát od počítače nebo od televize a projít se po bytě nebo si zopakovat několik tanečních kroků, které jste se naučili na střední. Kreativitě se meze nekladou.

Pravidelná aktivita vám pomůže mimo jiné také snížit riziko vzniku mrtvice, infarktu a deprese. Posílení svalstva navíc snižuje riziko pádu.

Zdroj: CDC, Everyday Health, Met Office

KAM DÁL: Jak se zbavit chronického zánětu? Pomůže vám avokádo i hořká čokoláda.

Klíčová slova: