Josef Vinklář: Výborný herec, ale mizerný kolega. Co všechno dokázal udělat pro vlastní prospěch?

Herec Josef Vinklář měl hodně rozporuplnou pověst. Od svědomitého pracovitého člověka až po donašeče na svoje kolegy
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Herec Josef Vinklář odešel do hereckého nebe již v roce 2007, ale na televizních obrazovkách se objevuje dodnes hlavně díky jeho nezapomenutelným rolím v seriálech, jako jsou Chalupáři, Nemocnice na kraji města nebo Hříšní lidé města pražského, Sanitka, My všichni školou povinní a mnohé z dalších ikon tehdejší doby. Herec to byl excelentní. Ale jaký byl Josef Vinklář jako člověk? 

Josef Vinklář se v průběhu své herecké kariéry převlékl do kůže neskutečného množství postav nejrůznějších charakterů – od spravedlivého a pravdu hledajícího Boušeho z Hříšných lidí a později i Panoptika města pražského – až po děsivou postavu doktora Cvacha z Nemocnice na kraji města. Člověku, který by se Cvachovi svým charakterem podobal, se každý jistě rád vyhne. Na jeho intriky, donášení a záměrné podrazy nelze zapomenout. Podobných typů lidí je ale kolem nás, bohužel, stále dost a dost. Ostatně i sám jeho představitel měl podle jeho kolegů právě s doktorem Cvachem společného mnohem více než například se zmiňovaným prvorepublikovým policejním inspektorem. 

Z oblasti až do Zlaté kapličky

Nevystudovaný, ale do divadla a později i filmu doslova zanícený herec si dobře uvědomoval svůj handicap, který pociťoval v absenci správné průpravy pro herectví. Ukázalo se ale, že se dokáže prosadit i bez odborných studií, a to jak na oblasti, tak později v tehdejším Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého na pražském Smíchově. Svou profesní kariéru pak dokonce završil v Národním divadle, což byl pro Josefa Vinkláře doslova splněný sen. A on si této příležitosti také patřičně vážil. O něco méně si už ale podle mnohých svědectví vážil svých kolegů a také žen…

Pochybný hercův deníček

Vinklářovi herečtí i další kolegové a přátelé se leckdy neshodují v jeho hodnocení. Zatímco třeba Arnošt Lustig si nemohl povahu svého přítele vynachválit, našli se i takoví, kteří popisovali jeho negativní stránky. Pro svůj vlastní úspěch a prospěch neváhal ani „donášet“ na ostatní. Dokonce si, jak potvrdila žena jeho kolegy z divadla, vedl jakýsi deníček prohřešků ostatních herců, režisérů a dalších lidí, s nimiž se na své cestě životem setkal. To pro případ, že by se s některým z nich dostal do křížku, nebo by si s ním potřeboval vyřídit účty. Kompromitující materiál tak měl v tu chvíli ihned po ruce. 

Ženy a zase ženy

Neméně kontroverzní kapitolou života tohoto herce byl jeho vztah k ženám. Oženil se celkem třikrát, ale jen se dvěma ženami. Zatímco za prvním manželstvím s Janou Dítětovou se okamžikem rozvodu skutečně zavřela voda, jeho vztah s druhou manželkou Ivankou Devátou byl ještě složitější. Seznámili se ještě v době, kdy byli oba zadaní, a jeho budoucí žena se kvůli němu dokonce rozvedla. Vztah ale nevydržel dlouho Josef Vinklář – stejně jako v prvním manželství – ani tentokrát nedokázal odolat jiným ženám. Přišel druhý rozvod. Tentokrát se ale herec nedokázal jen tak smířit s myšlenkou, že by tím vše skončilo, a tak dlouho svoji bývalou ženu dobýval, až ji získal zpět a Ivanka podruhé kývla na sňatek. Jak se ale brzy ukázalo, nebyl to dobrý nápad. Po dalších nevěrách následoval třetí a poslední hercův rozvod. 

Ze strany vystoupil, ale nekritizoval

Jak to měl Josef Vinklář s tehdejším režimem? Jako syn přesvědčeného komunisty, jehož život skončil v koncentračním táboře, neměl nejprve ke komunistické straně a jejím myšlenkám daleko a jako takový se také stal jejím členem. Pak ale přišel rok 1968 a tehdy již zkušený a oblíbený herec na protest proti okupaci republiky ze strany zase vystoupil. Šlo opravdu o tak hluboké přesvědčení? Kdo ví. Pravdou ale je, že ani později režim nijak nekritizoval. Jeho podpis můžeme najít například i na takzvané Antichartě, tedy na dokumentu s oficiálním názvem Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru, který odsuzoval kroky Charty 77. Snad i proto mohl hrát i po svém odchodu z komunistické strany a objevoval se jak na divadelních prknech, tak i ve filmech a seriálech. 

Ať už byl Josef Vinklář v osobním životě jakýmkoliv člověkem a lidé na něj vzpomínali v dobrém i ve zlém, není možné upřít tomuto herci jeho obrovské nadání a schopnost převtělit se do téměř jakékoliv postavy. 

Zdroj: csfd, wikipediePříběhy slavných: Bouše, Bendl, Cvach a další (ČT)

KAM DÁL: Terorista Šakal žil v Československu. StB ze strachu odmítla spolupráci.