Tyrannosaurus rex: Proč měl tak malé horní končetiny?

Malé horní končetiny tyrannosaura rexe jsou pravděpodobně pouze výsledkem vývojové specializace
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Při pohledu na tyrannosaura rexe některým z nás naskakuje strachy husí kůže až na zádech, stačí se ale zaměřit na jeho paže a děs vystřídá pobavení. Horní končetiny tohoto obávaného predátora jsou zkrátka až komicky malé. Ale proč?

Tyrannosaurus rex byl nejspíše nejobávanějším tvorem, který kdy chodil po naší planetě, nebo měl alespoň nejsilnější skus.

Tento gigantický predátor se na Zemi pohyboval zhruba před 66 miliony let. Na tyrannosaurovi rexovi bylo děsivé téměř vše: mohutná čelist, výška a obrovské drápy. Jeho miniaturní paže ale za zbytkem hrůzu nahánějícího zevnějšku poněkud zaostávaly.

Nebyl v tom sám, tento překvapivý rys sdílela většina teropodů neboli dvounohých masožravých dinosaurů.

Malé paže jsou praktické při krmení

Vědci mají k otázce, proč měl tyrannosaurus rex tak malé paže, hned několik teorií. Jednou z nich je teorie, že teropodi měli malé horní končetiny, aby si je navzájem nechtěně neutrhli při krmení. Některé důkazy totiž naznačují, že se tento druh dinosaurů krmil pohromadě, ve smečkách.

Jde ale jen o jednu z hypotéz. John Hutchinson z Královské veterinární vysoké školy, která spadá pod Londýnskou univerzitu, si touto hypotézou není jistý. John se specializuje na biomechaniku velkých suchozemských zvířat, a to jak těch žijících, tak těch vyhynulých.

Během evoluce se teropodům nezkracovaly paže, ale prodlužovaly se jim nohy. Podle Johna Hutchinsona šlo v případě tyrannosaura rexe o to, aby se u něj vyvinul především zabijácký skus. Tyrannosauři a další teropodi začali k zabíjení používat nejvíce právě hlavu a své přední končetiny používali čím dál méně. Ke své zabijácké čelisti totiž potřebovali už jen silné nohy .

Snaha o excelentnost?

Podle Hutchinsona zvířata zkrátka nemohou být vyvinuta všemi směry, je důležité, aby se zaměřila na své silné stránky. A to se podle něj stalo i v případě tyrannosaura rexe.

Jde o podobný princip, jako kdybyste chtěli zvládnout hned několik koníčků zároveň. Buď se budete věnovat jednomu z nich a budete se v něm postupně zdokonalovat, až téměř nebude co zlepšovat, nebo se budete věnovat několika aktivitám zároveň – a budete v každé z nich průměrní.

V případě, že svůj čas věnujete několika aktivitám zároveň, se ve všech zlepšíte, ale dokonalosti s největší pravděpodobností nedosáhnete ani v jedné z nich. V momentě, kdy si vyberete jen jednu aktivitu, které věnujete většinu svého volného času, můžete v daném oboru excelovat, stejně jako tyrannosaurus rex se svou čelistí mezi predátory.

Zdroj: Live Science, BBC

KAM DÁL: Nejošklivější pes na světě: Mix čivavy a naháče, který připomíná paviána.

Klíčová slova: