Vincent van Gogh si uřízl ucho a daroval ho prostitutce. Sám skončil na psychiatrii

Van Gogh se své slávy – stejně jako mnoho dalších malířů – nedožil
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Geniální malíř Vincent van Gogh bojoval s psychickými problémy, které ho provázely téměř celý jeho život. Ačkoliv je dnes považován za génia, dlouho hladověl a nedožil se slávy. Poté, co si uřízl ucho, nechal sám sebe zavřít v psychiatrické léčebně. Kde proslulý kus jeho těla nakonec skončil?

Holandský malíř Vincent van Gogh během svého života trpěl silnými depresemi. Není divu, prodal jen jeden jediný obraz. Jeho umění bylo doceněno až dlouho po jeho smrti, jak už to u umělců bývá.

Autoportrét s obvázaným uchem

Dne 23. prosince 1888 si depresemi zmítaný malíř po pobytu ve francouzském Arles uřízl téměř celé levé ucho. Později svůj počin dokonce zdokumentoval na plátně, výsledný produkt nazval Autoportrét s obvázaným uchem

Dnes je Vincent van Gogh oslavován jako umělecký génius a jeho díla dosahují hodnoty, kterou je téměř nemožné vepsat do šekové knížky. Své slávy se ale malíř nedožil.

Jedlíci brambor

Vincent Willem van Gogh se narodil v Nizozemsku dne 30. března 1853. Nejdříve pracoval v umělecké galerii a později se přesunul do Belgie, kde nějaký čas pobýval jako kazatel mezi chudými rolníky.

Na uměleckou dráhu se vydal až v roce 1880. V jeho tvorbě se odrážely mimo jiné jeho četné životní zkušenosti, a to nejen v autoportrétu s obvázanou hlavou.

Jedno z jeho nejznámějších děl Jedlíci brambor, které stvořil roku 1885, odráží jeho životní zkušenosti mezi rolníky. Je temné, ponuré a zobrazuje bídu, která kdysi sužovala chudé Belgičany.

Později se Van Gogh odstěhoval do Paříže, kde žil u svého mladšího bratra Thea, který se živil jako obchodník s uměním. Theo svého bratra seznámil hned s několika známými malíři, mezi nimiž byl mimo jiné i Paul Gauguin, a finančně jej podporoval. O dva roky později se Van Gogh odstěhoval do francouzského Arles.

Hvězdná noc

Do Arles, kde chtěl utrápený malíř založit uměleckou kolonii, se za ním na nějaký čas přestěhoval i Paul Gauguin. Malíři na jihu Francie spolupracovali po dobu zhruba dvou měsíců. Poté došlo k něčemu, co nejspíš ani jeden z nich nečekal. Tato nešťastná událost zahrnovala psychický záchvat, nůž a chybějící ucho.

Postupem času se totiž mezi oběma muži vytvořilo silné napětí, které se neustále stupňovalo a vyvrcholilo ve chvíli, kdy se Van Gogh obrátil proti Gauguinovi, začal jej ohrožovat, ale nakonec zmrzačil sám sebe. Van Gogh v té době začal trpět psychickými záchvaty, během kterých ztrácel vědomí, a také halucinacemi. Poté, co si uřízl ucho, si ani nepamatoval, jak přesně k tomu došlo.

Část ucha pak údajně pečlivě zabalil a věnoval ho v nedalekém nevěstinci jedné z tamních prostitutek.

Po této události se přihlásil do psychiatrické léčebny v Saint-Remy, kde pobyl zhruba rok. V léčebně ho přepadaly záchvaty šílenství, ale i kreativity. V instituci vytvořil některé ze svých nejslavnějších děj, včetně Hvězdné noci.

Zdroj: History, Van Gogh Museum

KAM DÁL: Vynálezy, které změnily svět, byly objeveny pouhou náhodou.