Plíseň: Jak v zimě předcházet jejímu vzniku a jak se jí účinně zbavit

S odstraněním plísně vám pomůže i obyčejný ocet a vlhký hadřík
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

S plísní má řada domácností ty největší problémy právě v zimě. V tomto ročním období jsou totiž v mnohých domácnostech ideální podmínky pro její růst. Přispívá k tomu nedostatečné větrání i kondenzace.

Za tvorbou plísně v zimě stojí hned několik faktorů, naštěstí se jejímu vzniku můžeme poměrně jednoduše vyhnout. Plíseň vám může v domě vyrůst už během 24 až 48 hodin. Ne vždy tento růst ihned zaregistrujeme. Plíseň pak může napáchat velké škody nejen na majetku, ale i na zdraví.

Více o tom, jak plíseň negativně ovlivňuje zdraví, najdete zde.

Ideální je tedy zaměřit se na to, abychom vzniku plísně předešli.

Pozor na vlhkost

Plísně vlhké prostředí přímo milují, ve vlhku se jim totiž náramně daří. Je tedy potřeba pozorně zkontrolovat dům nebo byt a zaměřit se na špatně utěsněná okna a další možné zdroje vlhkosti. Nezapomeňte zkontrolovat vchodové dveře, ale i rozvody vody a umyvadla.

Všechna špatně utěsněná místa v domě či bytě je nutno okamžitě opravit.

Zvýšení cirkulace vzduchu

S prevencí vzniku plísně vám pomůže mimo jiné také lepší cirkulace vzduchu. Takto lze snížit pravděpodobnost kondenzace studeného vzduchu na oknech a v dalších částech místnosti. Menší kondenzace znamená menší riziko růstu plísně.

Snížení vlhkosti vzduchu

Vzniku plísně v důsledku vysoké vlhkosti vzduchu ale můžete v zimě předejít i bez větrání. Existuje totiž zařízení, které vás jí dokáže jednoduše zbavit. Jde o pohlcovač vlhkosti. 

Vyhněte se kobercům

Dbejte na to, aby u vstupních dveří bylo vždy sucho, a vyhněte se používání koberců u vstupu.

Neustálá vlhkost, kterou si domů nosíme na obuvi, totiž může vést k růstu plísně v koberci. Měli byste vsadit spíše na lino, dlažbu a další typy snadno stíratelných podlah.

Digestoř

Při vaření nezapomínejte na používání digestoře. V opačném případě může dokonce i obyčejné vaření brambor zvyšovat pravděpodobnost vzniku plísně.

Jak se zbavit plísně na stěně?

Někdy se však o prevenci vzniku plísně můžete snažit sebevíc, a přesto bez úspěchu. V takovém případě vám pomůže obyčejný kuchyňský ocet. 

Stačí jen nastříkat ocet pomocí láhve se sprejovým uzávěrem přímo na místo, na kterém plíseň roste, nechat ho zhruba 15 minut působit a poté plíseň z místa odstranit navlhčeným hadrem, případně ubrouskem. Hadr, kterým jste odstraňovali plíseň, je poté nutno okamžitě vyhodit. Opětovným použitím byste mohly spóry plísně rozšířit do dalších částí svého domu nebo bytu.

Zdroj: Envirovent, Professionals Padstow

KAM DÁL: Pozor na chladné počasí! Může vám hrozit infarkt, mrtvice nebo i deprese.