Bolest hlavy: Zbavte se jí rychle, účinně a bez zbytečných prášků

Na endometriózu může poukazovat celá řada příznaků
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Od bolesti hlavy si můžete pomoci pouhou bodovou masáží, navlhčeným ručníkem, kávou i čajem. Rozhodně tedy není nutno okamžitě sáhnout po prášcích na bolest. Zkuste se nejdříve tohoto nepříjemného pocitu zbavit přírodní cestou.

K bolesti hlavy může přispívat celá řada faktorů. Řadí se mezi ně běžné stavy i vážné zdravotní problémy. Nepříjemné bolesti hlavy mohou mít mimo jiné tyto příčiny:

  • dehydratace,
  • nedostatek spánku,
  • nedostatek živin,
  • podvýživa,
  • vysazení kofeinu.

Ne vždy se ale jedná o stav, který lze velmi lehce napravit. Někdy je bolest hlavy příznakem vážnějších zdravotních problémů, jako je krevní sraženina, nádor, traumatické poranění mozku, infekce centrálního nervového systému a další.

Existují i některé faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku bolesti hlavy. Patří mezi ně problémy se spánkem, obezita, vysoká konzumace kofeinu, vysoký výskyt bolestí hlavy u někoho z příbuzných. Pokud tedy chcete předejít vzniku bolesti hlavy, je dobré vyhnout se pokud možno faktorům, které zvyšují jeho pravděpodobnost.

Jak se zbavit bolesti hlavy bez prášků?

Od nepříjemné bolesti hlavy vám pomůže i několik jednoduchých tipů a triků.

Studený a teplý obklad

Od bolesti hlavy vám může pomoci teplý i studený obklad. Studenou vodu a ručník má po ruce každý z nás. Dokonce i bez prášků na bolest tak máme vždy prostředky, které nám mohou od bolesti hlavy rychle ulevit.

Stačí jen žínku, případně malý ručník vyždímat ve studené vodě a přiložit ho na hlavu, eventuálně na krk. Snížíte tak zánět v dané oblasti, zúžíte cévy a zmírníte bolest hlavy.

Přiložením studených obkladů na krk po dobu 30 minut můžete zmírnit mimo jiné i migrénu.

Někdy ale může od bolesti pomoci naopak teplý obklad, např. u tenzní bolesti hlavy, kterou způsobuje přílišné napětí svalů. Teplo z obkladu může pomoci s jejich uvolněním.

Káva

Od bolesti hlavy vám může pomoci i obyčejný šálek kávy, hrnek černého čaje a také další nápoje s vysokým obsahem kofeinu. Tato látka nás totiž dokáže nejen nabudit a pozvednout naši náladu, ale také stahuje krevní cévy.

Bylinky

K prevenci bolesti hlavy, ale i k její akutní léčbě lze využít nejrůznější druhy bylinek. Mateřídouška dokonce může pomoci i lidem trpícím migrénou, má totiž silné protizánětlivé účinky. S ostatními typy bolesti hlavy vám pomůže heřmánek. Chcete-li k léčbě bolesti využít bylinky, můžete sáhnout po doplňcích stravy, které je obsahují, případně si z bylinek můžete připravit čaj.

Zázvor

Kořen zázvoru obsahuje celou řadu prospěšných sloučenin, patří mezi ně antioxidanty i protizánětlivé látky. Studie dokazují, že díky těmto látkám má schopnost snižovat bolest hlavy.

Ostré světlo

Někteří z nás jsou vysoce citliví na světlo. Pokud vás tedy bolí hlava a nacházíte se v ostře osvětleném prostředí, zkuste se buď přesunout jinam, nebo světlo ztlumit.

Bolest hlavy může zhoršit dokonce i ostré světlo z počítačové obrazovky a telefonu.

Masáž

Bolesti hlavy vás může mimo jiné účinně zbavit i masáž. Skutečnost, že si řada z nás instinktivně tře zadní část krku, případně místo u kořene nosu, není žádná náhoda. Pomocí masáže některých tlakových bodů lze bolest hlavy zmírnit.

Mezi tyto body patří spánky, čelist, krk (v blízkosti lebky), kořen nosu a oblast mezi obočím.

Zdroj: Healthline, Medical News Today

KAM DÁL: Nemůžete usnout? Zkuste vojenskou metodu!

Klíčová slova: