Nadýmání, nevolnost, bolest břicha: Možná máte intoleranci na laktózu

Mezi příznaky intolerance laktózy patří i bolesti břicha
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Alergie na laktózu se může objevit u malých dětí i u dospělých a může způsobit nepříjemné zažívací problémy, které velmi často přecházíme. Pokud tedy pravidelně trpíte např. bolestí břicha, mohla vzniknout i u vás.

Intolerance na laktózu označuje neschopnost trávit cukr v mléce a mléčných produktech. Tento typ alergie se může projevovat celou řadou symptomů, mezi které patří plynatost, průjem a další.

Nejrozšířenějším typem nesnášenlivosti laktózy je primární laktózová intolerance. Ta se může objevit kdykoliv.

Způsobuje ji fakt, že jsme geneticky předurčeni k tomu, že za nějaký čas naše tělo přestane produkovat laktázu, tedy enzym, který nám pomáhá právě s trávením laktózy. Tento enzym totiž člověk potřebuje nejvíce krátce po narození k tomu, aby mohl správně strávit mateřské mléko, postupem času ale naše tělo produkci tohoto enzymu snižuje.

Symptomy intolerance na laktózu

Příznaky alergie na laktózu se ve většině případů projevují zhruba 30 minut po jídle. Patří mezi ně:

  • průjem,
  • nadýmání,
  • křeče v břiše,
  • plynatost,
  • nevolnost,
  • zvracení.

Jestliže tedy na sobě pravidelně pozorujete tyto příznaky, poraďte se o nich s vaším praktickým lékařem. Pokud zjistíte, že trpíte nesnášenlivostí laktózy, máte několik možností. Existuje léčba, která vám může pomoci obnovit schopnost vašeho těla trávit laktózu, musíte se ale připravit na to, že to může trvat celé měsíce.

Nepříjemných zažívacích potíží, které intolerance na laktózu způsobuje, se ale můžete zbavit okamžitě, stačí jen ze stravy vyřadit mléko a mléčné výrobky. 

Kde všude se laktóza vyskytuje?

Je potřeba uvědomit si, že laktóza se vyskytuje i v produktech, ve kterých byste ji s největší pravděpodobností vůbec nečekali.

Můžete ji najít v některých bonbónech, sušenkách, čokoládách, ve slaném pečivu, kukuřičných lupíncích, v brambůrkách, v masných a instantních výrobcích. Dokonce se používá také k výrobě některých druhů léků. Proto byste vždy měli pozorně kontrolovat složení potravin a léků, které je uvedeno na jejich obalu.

Zdroj: Mayo Clinic, Cleveland Clinic

KAM DÁL: Atletická noha: Plísňové onemocnění, se kterým zatočí běžné ingredience.

Klíčová slova: