Protézy z mrtvých: Podivné viktoriánské zvyky, které vás šokují

Ve viktoriánské éře se zubní protézy zhotovovaly ze zubů mrtvých, někdy i ze zvířat
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Syrový steak přivázaný k obličeji, pěstování parazitů i cereálie pro snížení libida. Zvyky mužů a žen žijících v 19. století vás jistě překvapí. Nejenže jsou pro nás naprosto nepochopitelné, ale některé z nich jsou také hazardem se zdravím.

Doba za vlády královny Viktorie byla podivná snad ve všech směrech. Tehdejší etiketa nebyla výjimkou.

Kukuřičné lupínky

Lidé byli kdysi přesvědčeni o tom, že tato oblíbená snídaně pomáhá lidem snížit jejich libido. Rodiče se proto snažili, aby jejich synové byli viděni, jak si na kukuřičných lupíncích pochutnávají. Snažili se tak utvrdit jejich gentlemanskou pověst.

Na pálivá jídla nebo potraviny s příliš výraznou chutí se naopak hledělo skrz prsty. Chilli papričky, ale např. i kari byly totiž považovány za afrodiziakum.

Tasemničí dieta

Dalším podivným, ale běžným zvykem z viktoriánského období je tasemničí dieta.

Tehdejší ženy nechtěly investovat svůj čas a energii do změny svého jídelníčku a do sportovních aktivit. Hledaly jednodušší řešení. Na popularitě proto získala tasemničí dieta. Ženy spolkly tasemničí vajíčka a pak už jen počkaly, až se jim parazit vylíhne ve střevech a pomůže jim se shozením přebytečných kil.

Více o tomto nebezpečném zvyku najdete zde.

Protézy z mrtvých

Bílé, rovné a zdravé zuby byly populární i v 19. století. Tehdy si ale lidé nemohli jednoduše zajít pro uměle vytvořenou protézu ke svému zubaři. To je ale nezastavilo.

Ve viktoriánském období se protézy zhotovovaly ze zubů mrtvých. To s sebou ale neslo značná rizika, mohly totiž pocházet ze zvířat, případně z člověka nakaženého smrtelnou nemocí.

Syrové maso místo nočního krému

Ženy se v 19. století o svou pleť staraly poměrně zvláštním způsobem. Zatímco dnes si můžeme dopřát zklidňující masky, hydratační séra i noční krémy, dříve je nahrazovala jediná ingredience, syrové maso.

Tehdy se věřilo, že syrové maso má na pleť pozitivní účinky. Dámy tak spaly se syrovým steakem přivázaným k obličeji.

Mdloby

Dříve ženy omdlévaly o poznání častěji, než je tomu dnes. Jedním z důvodů byly velmi silně utažené korzety, druhým etiketa.

V situacích, které byly až příliš šokující, totiž společnost preferovala spíše, když žena omdlela, než když svůj názor vyjádřila slovně. Navíc tak ukázala svou delikátní osobnost, která byla v té době u ženy ideálem.

Zdroj: Weird History, Britannica

KAM DÁL: Jak bylo možné přežít epidemii dýmějového moru? Pomáhal ohnivý kruh i ptačí oblek.