Bezinky: Jeden z nejuniverzálnějších přírodních léků vůbec

K výrobě bezinkového sirupu potřebujete pouze bezinky, vodu a cukr
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Bezinkový sirup zná asi každý z nás. To, že jde o jeden z nejuniverzálnějších přírodních léků vůbec, ví ale málokdo. Bezinky se k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů používají již celá tisíciletí.

Bezinky používal k léčbě již Hippokratés, který je označován za otce medicíny. Hippokratés dokonce nazval bez svou lékárničkou. Dodnes je tato rostlina považována za jednu z nejléčivějších na světě.

Důkazem toho, že si bez své postavení na výsluní přírodního léčitelství zaslouží, je výčet problémů, se kterými vám může pomoci.

Bezinky totiž obsahují celou řadu antioxidantů a vitamínů. Tyto látky pomáhají zmírnit zánět v těle, předejít kardiovaskulárním onemocněním, a dokonce nás mohou i zbavit stresu.

To ale není vše. Bez může také vyléčit, případně alespoň zmírnit příznaky u pacientů trpících chřipkou, bolestí kloubů a svalů, zácpou, respiračním onemocněním, horečkou, bolestí hlavy, epilepsií, ledvinovými onemocněními, některými kožními onemocněními, HIV a AIDS.

Vrásky a akné

Tyto bobulovité plody mohou pomoci i s léčbou akné a s prevencí vrásek. Obsahují totiž vysoké množství flavonoidů, tj. látek, které mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Bezinky mimo jiné obsahují vysoké množství vitamínu A, který přispívá k prevenci vrásek a pomáhá s odstraněním stařeckých skvrn.

Rizika léčby bezinkami

Vyhněte se konzumaci nezralých a také tepelně neupravených plodů či květů bezu. V opačném případě si můžete způsobit nevolnost, zvracení, průjem, eventuálně i vážnější symptomy otravy jídlem. Těhotné a kojící ženy by se měly vyhnout konzumaci plodů či květů bezu v jakékoliv formě.

Pozor si dejte také na konzumaci ostatních částí rostliny. Větve, větvičky, listy, kořeny a semena bezu obsahují glykosid, což je (toxický) typ kyanidu.

Toto ovoce může u člověka vyvolat některou z alergických reakcí, mezi které patří vyrážka, případně i potíže s dýcháním. Bezinky také mohou působit jako diuretikum.

Jak vyrobit bezinkový sirup?

Optimálním způsobem, jak využít léčivou sílu plodů bezu, je příprava bezinkového sirupu. 

  1. Nejdříve oberte bobule ze stonků.
  2. Pak je povařte s vodou a cukrem.
  3. Svařenou tekutinu proceďte přes plátno.
  4. Výslednou tekutinu vařte, dokud nezhoustne. A sirup je na světě.

Zdroj: WebMD, Medical News Today

KAM DÁL: Nadýmání, nevolnost, bolest břicha: Možná máte intoleranci na laktózu.

Klíčová slova: