Američané dělali pokusy na lidech. Ti umírali v tajných laboratořích

Subjektům vybraným pro výzkum bylo podáno LSD a jiné drogy ovlivňující jejich psychický stav
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Nelidské zacházení, šokující experimenty a aplikování drog, které měly změnit mysl člověka. Agenti CIA nemají čisté svědomí. Projekt MK-Ultra patří mezi to nejhorší, co se za zdmi laboratoří v USA odehrávalo. Látka LSD v tomto případě hrála hlavní roli. Co se dělo těm, kteří se dostali do spárů amerického výzkumného střediska?

Demokratický režim není zárukou dodržování lidských práv a svobod. Nemusíte žít v někdejším Sovětském svazu nebo Číně, aby vás vláda mohla manipulovat drastickými experimenty. Projekt MK-Ultra budiž důkazem. V tomto případě se totiž jednalo o mysl občanů USA a Kanady. Někteří lidé si odnesli nevratné následky, mnoho z nich kvůli projektu financovanému CIA zemřelo. O co jde a jaké šílené metody byly aplikovány na lidskou mysl? 

Manipulace mysli

Motivace byla jasná. CIA chtěla vyvinout chemickou látku, kterou by mohla tajně využívat v boji s nepřítelem. Nejprve se však musela vyzkoušet na vlastní kůži. Respektive na kůži obětí. Rozsáhlý výzkum se odehrál plošně na několika místech USA. Šlo o univerzity, nemocnice, farmaceutické společnosti a hlavně věznice.

Na lidech byl testován účinek konkrétních drog, které měly potažmo nepřítele buď donutit mluvit při výslechu, nebo zmanipulovat jeho mysl bez jeho vědomí. Měli z nich být v podstatě otroci poslouchající na slovo. Osoby zapojené do výzkumu se pokoušely přeprogramovat mozek člověka hned několika způsoby. Nejpoužívanější látkou však bylo LSD. Tento projekt probíhal od roku 1953 do 1973. Po dlouhou dobu dvaceti let tak bylo několik nešťastníků terčem zcela nehumánních aktivit. 

Nejenom drogy

Za těchto dvacet let se s myslí vybraných osob neexperimentovalo pouze podáváním LSD. Ovlivnit psychický stav zkoušeli výzkumníci i skrze hypnózu, smyslovou deprivaci a izolaci „pacienta“ od okolního světa. Někteří během těchto těžkých zkoušek museli projít také sexuálními útoky a různými druhy mučení, fyzické týrání nevyjímaje. 

Veškerý výzkum však vznikl na základě nesmyslné paranoi, která probíhala během nejtěžších let studené války od roku 1950 až 1960. Američtí agenti se obávali, že Sověti a Korejci využívají manipulaci mysli jako jeden z prostředků, jak oslabit nepřítele. Když se tedy někteří američtí vojáci vraceli z bojiště v Koreji a vyslovili sympatie vůči komunistickému režimu, vyvolalo to mezi mocnými orgány vlády paniku. Obava z vymývání mozků amerických vojáků spustila šílené experimenty. 

Reakcí tak byla s odstupem času zcela nesmyslná experimentální válka, která stála USA nakonec pouze životy vlastních spoluobčanů. Byť je doloženo „pouze“ 150 experimentů na lidech, lze předpokládat, že jich bylo ve výsledku mnohem víc. Šlo o podávání LSD a jiných drog, už zmíněnou hypnózu, ale také elektrickou terapii.

To všechno jsou jen zrnka v hromadě písku. Někteří lidé se údajně podrobili experimentům dobrovolně a s vědomím toho, co je čeká. Většina z nich však neměla potuchy. Pravděpodobně se také v určité fázi výzkumu jednalo o vítaný prostředek, kterým se šlo zbavit nepohodlných osob. 

Nemocní s rakovinou

Jedním z mnoha šokujících momentů projektu MK-Ultra je fakt, že se do něj zapojilo 185 lékařů a dokonce 12 nemocnic. Přísně utajovaný experiment musel být držen pod pokličkou – a když se zpětně dozvídáme podrobnosti, není se čemu divit. Mezi nejhorší skutečnosti, které se během těchto dvaceti let odehrály, patří bezesporu experimentování s lidmi postiženými rakovinou v nevyléčitelném stadiu, aniž by o tom věděli. 

Nedobrovolně se také experimentovalo s lidmi z vězení a sexuálními delikventy. Některé konspirační teorie hovoří o tom, že se experimentu zúčastnily také děti, to se však nikdy oficiálně nepotvrdilo. 

O tom, že se experimenty staly v podstatě nekontrolovatelnou zábavou pro agenty CIA, vypovídá také historka, kterou veřejnosti prozradilo několik bývalých příslušníků americké organizace. K experimentu se využívalo svádění prostitutky, která muže zavedla do prostředí pod kontrolou CIA. Pracovníci CIA pak přes neprůhledné sklo sledovali, jak se muž chová po aplikování LSD, aniž by o tom věděl. Vyšlo také najevo, že se pro agenty tento experiment stal zdrojem velké zábavy a vítané show. 

Konec zvonec

V roce 1974 novinář Seymour Hersh přišel na stopu, která pomalu odhalovala všechny utajené a neetické postupy agentů CIA a celého projektu MK-Ultra. Vznikla tak komise vedená viceprezidentem Nelsonem Rockefellerem. Stejně tak vznikl tzv. Churchův výbor, který zkoumal všechny skandály FBI a CIA. Z jejich práce nakonec vyplynulo, že tajné služby plánovaly atentát na Fidela Castra. Mimo jiné výbor odhalil také detaily ohledně zmíněného projektu MK-Ultra.

Vznikl tak exekutivní příkaz, který přísně zakazoval podobné experimenty, pokud s nimi daný subjekt výslovně písemně nesouhlasil. Některé materiály dokonce odhalují, že se experimentovalo na zvířatech skrze mozkové implantáty, které reagovaly na ovladač. Veřejnost se také dočkala spekulací kolem rodiny doktora Olsena, který se celého projektu zúčastnil a sám aplikoval několika lidem LSD. Ten totiž v roce 1954 vypadl z okna a dlouho se hovořilo o tom, že se jednalo o sebevraždu. To však rodina dodnes popírá. Spekulace naznačují, že mohl být zavražděn agenty CIA.

Zdroje: history.com, reflex.cz, bbc.com

KAM DÁL: Vlčí dítě Viktor z Aveyronu: život v lese, zajetí i pokusy o výchovu. Nešťastný osud jednoho člověka.