Smradlavé prsty umí ženy hodně potrápit. Jsou v tom ale samy

Zápach je intenzivnější vždy jen pár dní v měsíci
Zobrazit fotogalerii (6)
  |   zajímavost

Menstruace: Nepříjemný zápach prstů se objevuje pokaždé. Praktické rady, jak bezbolestně překonat menstruaci, neexistují. Každý měsíc je jiný. Jednou tělo ovlivňuje stres, pak nachlazení, jindy emoce nebo špatné trávení. Co s tím? 

Přejedete si rukou přes obličej, abyste odhrnuly pramen vlasů, co se vykroutil z gumičky a šimrá vás pod nosem. A zničehonic se zarazíte. Nenecháte na sobě nic znát, nechcete rozjet nedůstojnou diskuzi, kde všude byly prsty „na průzkumu“. Ten prazvláštní závan ale nemůžete dostat z hlavy. 

Nerozlučná dvojka: menstruace a hormony

V životě ženy je mnoho období, kdy tělo řídí hormony. Některé fáze jsou jednorázové, jako je těhotenství, šestinedělí či menopauza. Jiné jsou pravidelné, například dlouhodobý stres, náročné cvičení, užívání antikoncepce a menstruace. Právě perioda způsobuje největší hormonální kolotoč. Objeví-li se odchylky nebo výpadky, většinou to odkazuje na zdravotní komplikace, jako je celiakie, cukrovka, střevní záněty, porucha příjmu potravy, rakovina vaječníků, cysty, potíže se štítnou žlázou nebo obyčejné nachlazení. 

Některé ženy zneužívají antikoncepční pilulky a oddalují menstruaci. Někdy i rok v kuse. V těle se tak zadržuje neuvěřitelné množství škodlivých látek. 

Pravidelná menstruace ale není bezproblémová. Má celou řadu vedlejších projevů, které ženy paralyzují. Nadýmání, bolesti podbřišku a beder, mdloby a emoční výkyvy jsou součástí „základního balíčku“, občas se ale přidají vyrážky a právě i čpavý zápach prstů, který ženy nejčastěji přirovnávají k česneku, cuketě nebo plísni. 

Ženy si zápach nespojí hned s menstruací. Jako první je napadne rakovina a pro ni tak typický závan z úst. Ten ale způsobují buňky na povrchu nádoru. V tomto případě jde o hormony a tlak těla, jehož cílem je dostat ven toxiny. Tím, jak se organismus zbavuje škodlivých látek, zápach prostupuje skrze kůži ven a nejintenzivnější je právě na konečcích prstů. 

Příběh smradlavých prstů, kterým nikdo nevěří 

Problém je v tom, že ženy jsou jediné, kdo zápach prstů vnímá. Jejich blízcí ani lékaři nic necítí. Jde o subjektivní pocit. Během menstruace je tělo mnohem citlivější na zvuky, doteky i pachy. K vylučování toxinů dochází každý den nezávisle na periodě. Menstruační krev za sebou ale nechává nejsilnější stopu, kterou člověk rozpozná. 

Zápach vychází zevnitř, nezbavíte se ho povrchovou péčí. Nepomohou mýdla nebo parfémy, účinná není ani častější a důkladnější hygiena. Jen tak dosáhnete vysušené a popraskané kůže. Menstruace je přirozený proces očištění těla. Nápomocné mohou být snad jen bylinky pro útlum silného krvácení. Ideální je směs arniky, šalvěje, řebříčku, meduňky, kozlíku, hlohu a pukléřky islandské.

Zdroj: redakce, health, moodysisters

KAM DÁL: Kontryhel je záruka zdraví pro ženy. A co muži?