Smrtelně nebezpečná štítná žláza: Jak poznat nenápadné příznaky problémů?

Pacient by měl dbát na konzumaci přiměřeného množství jódu, nadměrné množství jódu také není žádoucí
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Štítná žláza je jedním z nejhezčích orgánů v lidském těle – strukturou totiž připomíná motýla. Zároveň je to i jeden z nejdůležitějších orgánů. Pokud onemocní, může nás pořádně potrápit. Příznaky nesprávného fungování štítné žlázy mohou být různorodé a vyvíjejí se velmi pomalu.

Počet pacientů s onemocněním štítné žlázy v České republice roste. Uvádějí to data ÚZIS. „Dnes se s nemocí léčí více než 600 000 lidí, další desítky tisíc o něm vůbec nevědí. Častěji onemocní ženy než muži, až 20 % žen ve věku 50 let trpí nedostatečnou funkcí štítné žlázy. Důležitou roli hraje tento orgán i v souvislosti s těhotenstvím a vývojem plodu,“ vysvětluje MUDr. Karolína Drbalová.

Štítná žláza se nachází v přední části krku, těsně pod ohryzkem. Váží sice jen 25 až 40 gramů, přesto má v našem těle nezastupitelnou funkci. „Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která produkuje důležité hormony. Ty jsou uvolňovány do krevního řečiště a podílí se na správném fungování metabolismu, ovlivňují termoregulaci a v neposlední řadě i srdeční frekvenci. Jsou nezbytné i pro správnou činnost dalších orgánů, jako je srdce, mozek, střevo nebo svaly,“ přibližuje doktorka Drbalová, endokrinoložka z Canadian Medical.

Jak poznat počínající problémy

Příznaků, že s orgánem něco v není v pořádku, je mnoho. Pokud štítná žláza produkuje příliš mnoho hormonů, hovoříme o nadměrné činnosti žlázy. „Typická je tzv. struma, tedy zvětšená štítná žláza. Mezi příznaky patří například nesoustředěnost, podrážděnost a nespavost. Pozorujeme třes rukou, průjmy nebo rychlejší tepovou frekvenci, tzv. bušení srdce. U žen se můžeme setkat i s poruchami menstruačního cyklu. Pokud naopak štítná žláza nepracuje dostatečně, projeví se obvykle únavou, zimomřivostí, depresivním laděním, bolestmi kloubů, suchou kůží a zácpou. Příčinou je často dědičný autoimunitní proces, ale může se projevit i po ozáření krku nebo při nedostatku jódu v organismu,“ vysvětluje MUDr. Karolína Drbalová.

V těhotenství je onemocnění štítné žlázy rizikové

Specifické je onemocnění štítné žlázy během těhotenství, hormony totiž mají velký vliv na vývoj plodu. „Podílí se na kvalitě placenty, ale i na vývoji nervové soustavy dítěte v děloze. Během prvního trimestru je dítě navíc závislé na hormonech matky, jelikož ještě nemá vlastní štítnou žlázu schopnou tvořit hormony. Při snížené funkci hrozí riziko potratu nebo předčasného porodu,“ vysvětluje odbornice.

Jak probíhá vyšetření

Pro správnou diagnózu je stěžejní určení rodinné anamnézy. „Lékaře zajímá, zda se nějaký příbuzný již se štítnou žlázou léčí. Poté přicházejí na řadu vyšetření, včetně vyšetření ultrazvukem, případně i odběr vzorku tkáně štítné žlázy. Velmi důležité jsou i laboratorní testy. Ženy se léčí se štítnou žlázou 8x častěji než muži. Lékaři proto doporučují nezanedbat prevenci. Pacientky tak získají ucelený přehled o metabolických procesech ve svém těle. Z odebraného vzorku krve získají objektivní informaci o stavu hormonů štítné žlázy, ale i o funkci jednotlivých orgánů. Další vyšetření se provádějí ze vzorků moče a stolice.“

Vyšetření je jednoduché, probíhá na základě krevního odběru, který se doporučuje podstoupit na lačno v ranních hodinách. „Těsně před odběrem by pacientka měla vypít čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje. V den odběru je také nutné donést vzorek moči a stolice. Výsledky jsou k dispozici do jednoho týdne,“ dodala lékařka.

Zdroje: ÚZIS, MUDr. Karolína Drbalová

KAM DÁL: Příznaky onemocnění štítné žlázy: MUDr. Dvořák vysvětluje, proč je hypotyreóza nebezpečná, a radí se stravou.