Žaluzie i rolety mají své plusy a minusy. Odborník vysvětluje, podle čeho se rozhodovat

Rolety nám kromě svojí primární funkce, kterou je stínění, přinášejí zejména finanční úspory. Rolety umožňují plynulou regulaci světla až do úplného zatmění
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Ochrana před světlem v podobě rolet nebo žaluzií není otázkou moderní doby. Historie stínicí techniky sahá až do starověkého Egypta. Co používali staří Egypťané a kde vznikl název žaluzie? A používali rolety jen bohatí, nebo i chudí? Pojďte se podívat na vývoj stínicí techniky, na její historii a také na to, co je v současnosti lepší volbou.

Nejen s příchodem teplých měsíců řešíme určitý typ zastínění domácnosti. Celoroční příjemná teplota uvnitř bytu, bezpečnost a zatemnění nejen ložnice – to jsou parametry, které nám mohou nabídnout rolety nebo žaluzie. Co z nich je praktičtější volba? Kdy ušetříme?

První zastínění ze starověkého Egypta

Potřeba zastínění je stará jako samo lidstvo. Už ve starověkém Egyptě vznikaly první pokusy o zastínění proti slunci v podobě zdobených závěsů. Po celém světě to bylo podobné, používaly se různé textilie, které měly za úkol zatemnit místnost. Pak přišly markýzy a v průběhu 18. století nacházíme první žaluzie nebo rolety, které se v modernějším podání objevují i dnes. Systém žaluzií si v roce 1812 nechal patentovat francouzský truhlář Cochot.

Systém rolet vznikl v USA v průběhu 18. století a velmi rychle se rozšířil do celého světa. V České republice se objevila první továrna na výrobu rolet už v roce 1889.

Žaluzie pro bohaté, rolety pro všechny

Žaluzie byly v dobách minulých v oblibě spíše u bohatších vrstev, zatímco rolety byly dostupné pro všechny třídy. „V dnešní době máte velký výběr jak žaluzií, tak i rolet. Žaluzie mohou být vertikální i horizontální a jsou vyráběny z různých materiálů. Rolety existují dvojího typu – interiérové a exteriérové,“ říká odborník na design Aleš Horňák. Jak mezi nimi tedy správně vybrat?

Slovo žaluzie pochází z Francie a „jalousie“ v překladu znamená žárlivost. Princip žaluzií se nechal inspirovat okenní mříží v harémech, kde si pán žárlivě střežil ženské komnaty. V podstatě šlo o okenní mříž, která dovolovala pohled ven, ale naopak bránila pohledu dovnitř.

Co a kdy tedy správně zvolit?

Princip externích i interních žaluzií je stejný. „Lamely jsou uchyceny k oknu nebo dveřím a jednoduchým ovládáním se dají naklápět, aby propouštěly množství světla, které sami potřebujete. Žaluzie se dají navíc také vytahovat. Regulovat je můžete buď manuálně, nebo dálkově pomocí automatického ovladače. Vyrábějí se v několika barevných variantách, takže není problém sladit je s barvou vašich oken. Žaluzie slouží především jako chránič před světlem, v menší míře pak jako ochrana majetku a soukromí, případně jako zvuková bariéra,“ vysvětluje Horňák.

Používají se ponejvíce k zastínění interiérů, průduchů klimatizace či jako regulace průchodu světla nebo vzduchu.

Rolety bodují díky zachycení tepla

Rolety na rozdíl od žaluzií fungují na principu otočné hřídele, takže průchod světla se reguluje pouhým vytažením, lamely se nijak nenaklápějí. „Manipulace probíhá buď pomocí vytahovací pásky, nebo automaticky – stejně jako u žaluzií. Velkým plusem rolet je zachycení velkého množství tepla.“

V létě tak snadno zabrání přehřátí místnosti a v zimě zase naopak dokáží podle Horňáka uspořit až 25 % nákladů na topení. „Kromě tepelné izolace a stoprocentnímu zastínění slouží rolety také jako bezpečnostní prvek. Konkrétní druhy zabrání i vniku nechtěných osob do vašeho interiéru. Rolety navíc ještě disponují dokonalou hlukovou izolací. Pokud bydlíte u křižovatky nebo v rušné ulici, oceníte je určitě daleko více,“ doplnil Horňák.

Zdroje: redakce, svet-oken.cz, bydlo.cz, prozeny.cz

KAM DÁL: Jak ušetřit v koupelně: Začít se dá okamžitě, jde o tisíce.