Jižní Čechy levně. V Třeboni si užijete přírodu, historii i dobré pivo

Třeboň patří k nejkrásnějším místům v České republice
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Dovolená na jihu Čech se cenově vyrovná týdnu v Bulharsku. Je tedy důvod vyměnit tuzemsko za moře? Ano. Město Třeboň a jeho blízké okolí skrývá spoustu zážitků a zajímavostí. Od procházky kolem rybníka až po historické skvosty a levné pivo na zahnání žízně. 

Trasa nedaleko Třeboně vám nabízí balíček toho nejlepšího, aniž byste se vydali z peněz. Celá trasa kolem rybníka Svět má dvanáct kilometrů. To je tak akorát na jednodenní výlet pro dospělé i děti, které tak příjemně unavíte. Cestou se můžete rozvalit u vody, zastavit se na párek v rohlíku za lidovou cenu, pozorovat zvířata, projít se lesem a nasbírat ostružiny, prozkoumat hojně navštěvovanou Schwarzenberskou hrobku a okruh zakončit lahodným zlatavým mokem na terase třeboňského pivovaru. 

Pohodová cesta pro všechny

Terén při cestě kolem rybníka vede přírodou, většinou po pěšinách vinoucích se napříč loukami, po prašných a lesních cestách, ke konci po asfaltu a přes hráz rybníka. Profil se často mění a nenudí. Trasa je skvěle značená a na šestnácti informačních tabulích se dozvíte dost o historii stezky, blízkého okolí a také o fauně a floře. Života je kolem Světa dost. Drobní plazi, obojživelníci a ptáci. Lavičky k posezení a pozorování jsou každých pár stovek metrů. Když budete mít štěstí, zahlédnete u Spolského rybníka, který Svět napájí, ledňáčka nebo vydru. Milovníky rostlin nadchnou žebratky a mochny nebo jeden z nejbaculatějších dubů celého Třeboňska, Břilický dub. 

Pro běžce: Pokud je vám chůze málo, v září se můžete zapojit do akce Běh kolem Světa a dát si do těla.

Cesta začíná u hotelu Aurora, kde vás přivítá první informační tabule. Obchází se sice rybník Svět, ale stezka ho těsně nekopíruje. Často se odklání a provede vás zajímavými místy. Hned v první části půjdete přes louku k lesu. Na jeho kraji narazíte na jedno z třeboňských rašelinišť. V srpnu dozrávají ostružiny. Pokud u cesty narazíte na pár zralých plodů, ochutnejte. Les protíná spousta dravých potůčků. Cestou minete rybník Dolní Zlatník, Spolský mlýn s kapličkou, samoty Odměny, Církvičný rybník a pláž Ostende. Pokud to počasí dovoluje, svlažte se. 

Ceny jako z minulosti

Retro pláž v Ostende má dětské hřiště, sociální zázemí i menší kiosek, kde seženete vše, co od pohodového dne čekáte.

  • Párek v rohlíku za 33 Kč
  • Pizza za 155 Kč
  • Hranolky za 48 Kč
  • Utopenci za 72 Kč.

Nejlepší kombinací jsou ale bramboráky a pivo

Vstup do kempu stojí jen 60 Kč a můžete tu strávit celý den. Pokud vás voda nebaví, půjčte si za 100 Kč šlapadlo nebo loďku, lehátko nebo paddleboard. Jen kola budete muset nechat hned u vstupní brány. 

Špetka historie

Za kempem se mění ráz cesty, procházíte stromořadím a po pravé straně uvidíte hřbitov s kostelem sv. Jiljí a Schwarzenberskou hrobku. Místo odpočinku knížecího rodu působí, jako by tam stálo tisíc let, ale pochází až z roku 1877. Prohlídka stojí 130 Kč a poodhalí vám historii hlubocko-krumlovské větve (primogenitury). 

Jedno z nejkrásnějších měst 

Pak už jen po hrázi rybníka Svět rovnou k soše Jakuba Krčína, který je symbolem rybníkářství na Třeboňsku. Cestu můžete zakončit v místním pivovaru. Svlažte hrdlo a – máte-li chuť – přihlaste se na prohlídku. Po krátkém odpočinku se vydejte na průzkum historického centra města. Třeboňský zámek patří mezi největší komplexy v Čechách, bohužel není turisty tak hojně navštěvovaný jako Karlštejn, Konopiště nebo Hluboká nad Vltavou. Zastavte se u domu Štěpánka Netolického, u věže staré radnice, v místní galerii a v muzeu marcipánu.

V příštím dílu seriálu Levné cestování po Česku se podíváme do podhůří Krušných hor. 

Zdroj: redakce, schwarzenberska-hrobka.cz, trebonsko.cz, itrebon.cz

KAM DÁL: Norové mají Amundsena, Češi zase Eskymo Welzla. Dobrodruh se stal předobrazem Járy Cimrmana