Noční můra pro ruskou protivzdušnou obranu: Na Ukrajině už „úřadují“ neviditelné střely Storm Shadow

Raketu Storm Shadow už měli Ukrajinci úspěšně použít
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Ukrajina se může těšit na další dodávky západního vojenského materiálu. Tentokrát Britové této zemi, jež se brání ruské invazi již přes jeden rok, poskytují podzvukové rakety Storm Shadow, které představují výraznou posilu.

Velká Británie darovala Ukrajině stealth (obtížně detekovatelné radarem) podzvukové rakety, což může hrát podstatnou roli při avizované protiofenzivě obránců před ruskou invazí. Střely totiž útočí na cíle nacházející se daleko za frontovými liniemi.

Noční můra pro okupanta

Jde tedy o schopnost či technologii, kterou Ukrajinci bezprostředně potřebují nejen k úspěšnému provedení protiofenzivy, o níž se již několik týdnů hovoří, ale také k likvidaci vzdálených ruských velitelských stanovišť, logistického zázemí či skladu zbraní, což může výrazně oslabit síly okupantů.

Za vývojem střely stojí známé evropské konsorcium MBDA specializující se na výrobu raketových systémů. V roce 1997 si raketu objednaly Velká Británie, Francie a Spojené arabské emiráty. K provozovatelům střely se později připojily také země, jako je Itálie, Řecko a Saúdská Arábie. Zkušební odpal si Storm Shadow odbyl v roce 2000.

Storm Shadow je střelou vypouštěnou ze vzduchu, jejími nosiči mohou být například stroje Gripen, Mirage 2000, Rafale či Tornado. Raketa byla rovněž integrována se stíhačem Eurofighter Typhoon, nicméně nebude zabudována do letounu F-35.

Raketa s hmotností 1 230 kg a účinným dostřelem 240–400 km se může pohybovat rychlostí 1 000 km/h. Právě zmíněný účinný dostřel Ukrajině umožňuje rozšíření dosavadních kapacit tím, že mohou zasáhnout anektovaný Krym. Storm Shadow je pak schopen doletět rovněž do hloubi ruského území. Nicméně, jak se vyjádřilo ukrajinské nejvyšší politické vedení, Kyjev chce používat Storm Shadow jen v rámci svého území, respektive teritoria, které je okupováno Ruskem.

Rakety už „úřadují“ na Ukrajině

Pokud hovoříme o operačním nasazení rakety, byla například použita ve válce v Iráku v roce 2003. Během západní intervence v Libyi v roce 2011, kdy byl svržen diktátor Muammar Kaddáfí, vypustily britské, italské či francouzské letouny okolo 75 střel Storm Shadow. Boj okusila i námořní verze střely MdCN, když ji použili v roce 2018 během série útoků provedených ozbrojenými silami USA, Francie a Velké Británie proti Sýrii. Jak informovala média, dodané střely použila poprvé Ukrajina proti velitelství a skladu zbraní v okupovaném Luhansku.

Storm Shadow má dostávat průběžně vylepšení, v roce 2016 vyhradilo britské ministerstvo obrany 28 milionů liber na podporu vývoje střely pro příštích 5 let.

Zdroj: Army Recognition

KAM DÁL: Ukrajinské kladivo na ruskou armádu: Německá samohybná houfnice PzH 2000.