Cibule na včelí bodnutí neplatí, funguje bílý prášek

Včela většinou zaútočí jen ve chvíli, kdy cítí ohrožení sebe nebo medových zásob
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Včely jsou nejaktivnější v červnu a v červenci. Bodnutí se tedy zřejmě nevyhnete. V tašce noste balíček s první pomocí a místo úprku volte svižnou chůzi. 

Včely jsou neodmyslitelně spjaté s výrobou včelích produktů, ale jejich největší přínos je v opylování. Tím totiž brání invazi větrosnubných rostlin, které by postupně vytlačily mírnější druhy a přispěly k vymizení některých živočišných druhů, které jsou na zdejší květeně závislé. Kromě toho jsou včely indikátorem zdravého životního prostředí. Jen tak něco jim totiž nevoní. 

Jak ošetřit ránu? 

Mezi bodnutím vosou, která je často považovaná na agresivnější a nebezpečnější, a včelou je velký rozdíl. Zatímco vosa (ani sršeň) nezanechá v kůži žihadlo, ale hrozí otoky, lokální paralýza, dýchací potíže nebo při mnohačetném bodnutí i selhání ledvin, včela se zasekne a odletí. V ráně zůstane jedový váček, ze kterého obsah do těla člověka uniká postupně. Potížím, které to může způsobit, se věnuje tento odborný text. Musíte tedy jednat rychle a s maximální opatrností, aby jed nevytekl ven. Neberte ho mezi prsty, při tahu ven byste je přirozeně sevřeli. Mnohem lepší je seškrábnutí nehtem nebo setření hranou kreditní karty a tupou stranou nože. Zavadíte tak o váček a ten s sebou při plynulém tahu po kůži vezme i žihadlo. Včelímu jedu se věnuje tato studie

Včelu láká tělesné teplo. Podle toho vás najde. Útočí-li vám na hlavu, předkloňte se a vystrčte na ni zadek. Štípnutí do něj je méně rizikové a dost možná tím hmyz zmatete a nechá vás být.

Vosí bodnutí se ošetřuje octem nebo čerstvou cibulí. To ale na včelu nefunguje. Musíte použít zásadité prostředky, jako je mýdlový roztok nebo jedlá soda. Sáček s ní můžete nosit v batohu. V případě nouze zalovte v zemi a ránu potřete vlhkou hlínou. Doplňte tekutiny a vyhněte se fyzické aktivitě. Většinou se totiž dostaví únava a závratě. Jakmile se ale zarudnutí v místě vpichu zvětšuje – u dospělých dosahuje velikosti desetikoruny a u dětí zrnka čočky – vyhledejte lékaře. 

Včelí bodnutí ze strachu 

Na jedné straně jsou včely prospěšné, přátelské a nekonfliktní. A přesto někdy zaútočí a způsobí silnou bolest. V kůži zůstane žihadlo se zpětnými háčky, které komplikují vyjmutí, včela ale po chvíli umírá, protože má tělo nevratně poškozené. Jde o způsob obrany. Hmyz se tak snaží způsobit co největší bolest, aby zabránil útoku na zásoby medu a larvy. 

Včelí bodnutí má i pozitivní účinky. V jedu obsažený apisin totiž působí preventivně proti silným reakcím při dalším vpichu, mírní zápaly nervů, záněty, otoky a pomáhá při léčbě revmatismu. Více se o možnostech apiterapie rozepisuje tato studie, o účincích včelího jedu se dozvíte tady

Pokud narazíte na včely, vyvarujte se mávání rukama a zběsilého útěku. Pokračujte v chůzi a opatrně sledujte, kde se hmyz nachází. Louku vyměňte za členitý prostor, například les a park. Najděte houští nebo živý plot a projděte jím. Tím včelu zmatete. Snažte se vyvarovat toho, aby se vám zapletla do vlasů. Bude se cítit v ohrožení a bodne. Žihadlo v okolí uší, úst, očí nebo krčních tepen je ale nebezpečné a reakce bývají poměrně silné i u nealergiků. 

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, prirodnivedci.cz

KAM DÁL: Včely stále vymírají. Pro lidstvo to může mít katastrofální následky