Tipy, kde se v Itálii zastavit cestou k moři. Za levné ceny

Udine vás mile překvapí. Ukrývá spoustu památek, hrad na kopci nad městem a spoustu muzeí
Zobrazit fotogalerii (6)
  |   zajímavost

Severní Itálie praská ve švech pod náporem turistů. A tak ceny za exkluzivní dovolenou letí nahoru. Přinášíme vám tipy, jak se neochudit o jedinečný cestovatelský zážitek – a zároveň nejít do posledního eura.

K vodě 

Gardské jezero není jen symbolem regionu, ale celé Itálie. Luxusní hotely se střídají s kempy, k dispozici je nabídka nepřeberných možností sportovního vyžití i relax s vínem a zábava pro děti. Za „vše v jednom“ se ale platí.

Zajímavou alternativou jsou dvě menší jezírka nedaleko slovinských a rakouských hranic. Zátiší s vrcholkem hory Mangart (2 667 m), který je po většinu roku zasněžený, bere dech. Přírodní park Laghi di Fusine je perfektní místo pro pěší turistiku. Nenáročné a dobře značené stezky jsou z velké části ve stínu a s výhledem na hory. S dětmi můžete absolvovat kratší okruh kolem jezer. Patříte-li ke zdatnějším turistům, vydejte se do okolních kopců. Sella Colrotondo vám nabídne krásné výhledy na jezera, údolí i horský masiv. 

Cesta kolem jezer není vhodná pro dětské kočárky. Pokud už chcete vyrazit s malými dětmi, které si co pár desítek metrů stěžují na bolest nožiček, zvolte radši krosnu nebo nosítko. 

Jedinou nevýhodou je slabá obslužnost. K restauracím je to většinou pár stovek metrů mimo trasu. Jediný stánek s občerstvením je u dolního jezera. Hned za hranicemi se stavte v turisticky vyhledávaném Tarvisiu, doplňte zásoby a u břehu si udělejte piknik v trávě. 

Jak se sem dostat: 

Při cestě do Itálie se nejčastěji projíždí skrz dálniční tunel Karavanky (průjezd je zpoplatněný, stojí 7,80 eur). Od exitu na městečko Tarvisio se k jezerům dostanete do třiceti minut. Ve Fusine Valromana odbočte na silnici SS54 až k parkovišti Schicchizza. Pak jen lesní cestou Sentiero Rio del Lago do cíle. 

Jezera jsou přístupná celoročně, ale v zimní sezóně Julské Alpy zapadají sněhem a cesta je náročná. Ideální je návštěva mezi květnem a koncem října. 

Za historií 

Turín, Milán, Benátky. Trojice nejlákavějších italských měst. Cestou na dovolenou ale míjíte spoustu těch menších, která také stojí za vidění a ukrývají v sobě spoustu pokladů. 

Cestou k moři projedete kolem Udine. Stotisícové město leží hned u dálnice a je první ochutnávkou italské kultury, historie a kuchyně. Je plné kaváren, bister a restaurací, kde poškádlíte chuťové buňky. Zdražování se na jídelních lístcích prozatím neprojevilo. Bez potíží se najíte za 14 eur (350 Kč). Neperlivá voda je tu navíc většinou zdarma. 

Co můžete vidět v Udine: 

Město má historické centrum, památky si ale bez lidí nevyfotíte. Mimo místních je tu dost turistů ze Slovinska a Rakouska, pro které je Udine příjemným zpestřením. 

  • Piazza della Liberta
  • Loggia del Lionello
  • Loggia di San Giovanni
  • Torre dell’Orologio
  • Castello di Udine 
  • Cattedrale di Santa Maria Maggiore
  • Palazzo Arcivescovile
  • Mercatovecchio

Do centra se nedostanete autem. To je třeba nechat o pár ulic dál. Parkování ale není problém. Je tu dostatek volných míst i v pracovní dny, stání u obchodních domů nebo supermarketů nebývá časově omezené a mezi domy na sídlištích nejsou zóny. Ale pozor – Italové parkují natěsno. 

Jak se sem dostat:

Itálií budete zřejmě projíždět po dálnici E55. Držte se na ní až ke sjezdu do Udine a pak následujte směrovky k centru. Od hranic s Rakouskem je to zhruba 100 kilometrů. 

V příštím dílu seriálu Levné cesty po Evropě se vydáme na Kypr. 

Zdroj: montagnaestate.it, visititaly.eu

KAM DÁL: Odplata pro cestující v letadle: Žena si nohy na opěradle líbit nenechala