Antibakteriální mýdlo: Účinky přicházejí pozdě, navíc může ohrozit léčbu antibiotiky

Mytí rukou po toaletě je nutnost. Zařadit byste ho ale měli i před jídlo nebo po návratu domů
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Covid nás naučil mýt si ruce. Myjeme si je, abychom zničili infekční bakterie a abychom na rukou vytvořili alespoň na čas ochrannou vrstvu. Jenže rozdíl mezi hrudkou mýdla a antibakteriálním gelem se štiplavou vůní je minimální.

Triclosan je protiplísňové a protibakteriální činidlo, které je běžnou součástí antibakteriálních mýdel. Z dlouhodobého hlediska ale může působit rezistentně při léčbě antibiotiky. O dopadech na zdraví pojednává tato studie. Během pravidelné hygieny se totiž dostane do kůže a následně do krevního oběhu. Nástup účinků přichází s mnohahodinovým zpožděním a plně se projeví až po devíti hodinách od aplikace. Taková prodleva postrádá při ochraně proti infekci smysl.

Zdravý člověk si jde odskočit v průměru sedmkrát denně. Alkoholické nápoje nebo močopudné nápoje (například z pampelišky) vyvolávají potřebu močení o něco častěji. Je tedy nemožné, aby antibakteriální mýdlo začalo účinkovat. 

Hygiena rukou 

Během pandemie se mytí rukou stalo základní činností, abychom předešli nákaze. Zevrubné návody, jak si správně promnout ruce, kolik přípravku použít, jak dlouho oplachovat, byly všude. Všemu vévodilo antibakteriální mýdlo. Při každém použití mělo zničit více než 99 % usazených bakterií a vytvořit speciální vrstvu, která ruce nějaký čas ochrání. Rozdíl mezi hrudkou mýdla a antibakteriálním gelem se štiplavou vůní je ale minimální, což potvrzuje tato studie. Jde totiž spíš o techniku, důslednost a dobu, kterou čištění věnujete. 

Správná technika mytí rukou

Podle doporučení WHO (Světová zdravotnická organizace) by mělo jedno mytí trvat čtyřicet vteřin, abyste ze sebe dostali nános bakterií a nečistot. Pokud použijete antibakteriální gel, snižuje se doba na polovinu. Přípravek se totiž lépe roztírá a rychleji prostupuje kůží. 

Z nemytých rukou hrozí žloutenka typu A, herpes, střevní infekce, úplavice, spála nebo zánět močových cest.
  • Dejte ruce pod proud vlažné vody (neměla by být ani studená, ani horká).
  • Namočte je ze všech stran.
  • V dlaních rozemněte mýdlo a vytvořte pěnu.
  • Krouživými pohyby očistěte dlaně a prostor mezi prsty a kolem nehtů.
  • Opláchněte zbytky mýdla.
  • Ruce osušte suchým a čistým ručníkem. Špinavá nebo dlouho neměněná utěrka je živnou půdou pro bakterie.
  • Suché ruce namažte dobře vstřebatelným krémem. Voda totiž vysušuje a suchá kůže (důkladně omytá) má slabší bariéru a projdou skrz ni nečistoty.

Mezery v hygieně 

Statistiky ukazují, že zhruba 7 % žen a 15 % mužů si po toaletě neumyje ruce. Čísla z této studie jsou ale ještě mnohem horší. Hygienická pravidla se vštěpují dětem do hlavy od prvního dne, a tak je s podivem, že dospělí lidé hazardují se zdravím. Na počítačové myši je sice třikrát tolik bacilů a mobilní telefon je semeništěm nečistot, ale opláchnutí rukou je maličkost, která vás může ochránit před četnými zdravotními komplikacemi.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.govtheguardian.com

KAM DÁL: Jak pečovat o suchou pokožku? Zapomeňte na vodu i klasické mýdlo, tím vše zhoršujete