Nepříjemné křečové žíly: Co nemoc způsobuje a jaká jsou řešení, radí lékař

Riziko vzniku křečových žil může zvyšovat mimo jiné i konzumace slazených nápojů
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Nevzhledné křečové žíly, otoky nohou a bolesti jsou nejvýraznějšími projevy chronického žilního onemocnění. Projevují se v létě, což ale neznamená, že by šlo o sezónní záležitost a na zimu by se nohy zázračně uzdravily.

Chronické žilní onemocnění znamená, že se krev nevrací a stagnuje v nohách. „Příčinou je rozdíl mezi tlakem krve přicházející tepnami od srdce a tlakem krve vracející se žilami zase k srdci. Pumpnutí srdce je totiž daleko silnější než kmitání žilních chlopní, které zajišťují návrat krve,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz angiolog MUDr. David Ručka, Ph.D., z Cévní ambulance Mělník.

Nechcete křečové žíly? Co s tím?

Chlopně ale nejsou jediné, které podporují návrat, proto je třeba zapojit i pohyb. „Pokud je ho málo, přítok krve do nohou bude rychlejší než odtok. Část krve se začne v žilách hromadit, tlačit na žilní stěny a roztahovat je. Časem začnou být takové rozšířené žíly viditelné jako známé metličky a křečové žíly. V zimě je lákavé zůstat doma a nebýt moc aktivní, ale i v nepříznivém počasí je třeba myslet na pravidelný pohyb.“

Skvělou prevencí, jak zabránit vzniku dalších metliček nebo křečových žil, je podle odborníka užívání venofarmak. „To jsou léky na posílení žilní stěny a zabránění vzniku žilního zánětu, které může předepsat praktický lékař či přímo specialista na žilní onemocnění.“ Navštivte je, slabost žilních stěn je dědičná a sama se nespraví.

„Chronické žilní onemocnění je na celý život. Vhodnou léčbou a životním stylem je ale možné příznaky a postup žilní nedostatečnosti výrazně zmírnit. Je ale třeba se péči věnovat neustále, ne pouze při akutních stadiích,” doplňuje doktor Ručka

Kdy na zákrok?

Chladnější část roku můžete podle odborníka využít pro zákrok k odstranění metliček nebo křečových žil. Zejména kvůli nutnému nošení kompresních punčoch. „V zimě je dobře schováte pod kalhoty. Je ale třeba vědět, že jakákoliv dostupná metoda nanejvýš odstraní metličku či křečovou žílu, ale žilního onemocnění vás nezbaví. Pokud nezahájíte dlouhodobou léčbu, časem vzniknou někde jinde.“

Co můžete pro nohy udělat podle MUDr. Ručky:

  • Sedavé zaměstnání, nebo naopak dlouhé stání mohou zhoršovat stav žil. Podpořte tzv. žilní pumpu pohybem. V práci třeba nenápadným roztahováním prstů na nohou a kroužením kotníků a mimo ni častější chůzí. Každý krok se počítá.
  • Navštivte svého lékaře a zkonzultujte s ním příznaky žilního onemocnění. V případě chronického žilního onemocnění platí, že na návštěvu lékaře není nikdy příliš brzy. Změny ve formě metliček a křečových žil jsou již nevratné. Proto není, na co čekat.
  • Vyvážený jídelníček je dalším způsobem, jak žilám pomoci. Důležitý je hlavně pitný režim a dostatek vlákniny, vitaminů, antioxidantů a například bioflavonoidů, které najdete v citrusech nebo pohance.
  • Dejte si nohy nahoru a odpočiňte si. Krev se vrátí k srdci díky gravitaci.

Zdroje: redakce, MUDr. David Ručka, Ph.D.

KAM DÁL: Závratě a motání hlavy: Může jít o vážný problém, říká lékař a radí, jak reagovat.