Kouč Hořava se vrací na místo činu. S Jágrem jsme domluveni, město do hokeje zasahovat nebude

S Pavlem Paterou mají stále co říct
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hokejové Kladno dnes jen vzpomíná na někdejší slávu. Boje o nejvyšší příčky jsou pryč, návrat do extraligy se stále nedaří. V nadcházející sezoně se o to pokusí jedna z největších osobností, která tu v poslední době usedla na post kouče. Miloslav Hořava má jediný cíl - dostal klub zpět mezi elitu. Otázkou ovšem je, kdy to bude...

Proč jste nabídku Kladna přijal?
Láká mě práce s mladými hráči s výhledem na postup do extraligy. Nebudu říkat, kdy to bude, ani že se nám to povede hned. Jde v tuto chvíli hlavně o to, aby se hráči postupně naučili, co po nich s  Pavlem Paterou chceme, byli schopní se zlepšit a mít na to probojovat se do extraligy. 

Složení kádru vám v minulosti bránilo Kladno trénovat?
Nevyhovovalo mi, že Kladno po sestupu reagovalo asi jako každý tým, který spadne, a chtělo hned zpátky. Po třech letech už je více méně prvoligovým klubem s ambicemi někdy postoupit. Když se spadlo, tak Kladno nakupovalo hráče a snažilo se vrátit bez hlubší koncepce či smyslu. Takové období nastalo nyní, a proto jsem nabídku přijal. Myslím si, že teď to jde správným směrem.

Jaké výsledky by vás tedy uspokojily?
Jaké budou výsledky, nedokážu tak brzy říct, ale nastoupené cestě věřím, i když máme za sebou teprve letní přípravu a ještě jsme nebyli pořádně na ledě. Ovšem vidím každý den, co se pro hokej v Kladně dělá, jaké kolem něj panuje nadšení, jak mu pomáhá majitel i město. To dřív v Kladně v takové míře nebylo. Dřív bylo možné změnit trénink, jinak nic…

Před šesti roky jste odešel od Rytířů z pozice šéftrenéra kvůli neshodě v názorech na hokej s určitými lidmi na radnici...
Z toho v současné době nemám obavy. Na městě už nejsou lidé, kteří do toho zasahovali. Naopak nyní je v Kladně maximální podpora rozvoje hokeje. S panem Jágrem i městem jsme se domluvili na jasných pravidlech, což je skvělý. Nikdo nám nezasahuje do tréninků, ani je nemění. A jestliže nebude vedení klubu s mojí prací spokojené, tak samozřejmě kdykoli odejdu. To beru, tak jsem v hokeji naučený. Zabalím si věci a jsem za tři minuty venku. Sám jen tak od rozdělané práce neodejdu.

Trenérům Rytířů jste v uplynulé sezoně pomáhal. Tušil jste, že byste mohl tým jako hlavní kouč převzít?
To vůbec ne. Chtěl jsem jen pomoct Pavlu Paterovi, aby viděl trochu jiný styl tréninku, získal jiný pohled na hru. V té době jsem se vůbec o trénování v Kladně s nikým nebavil. O možnosti trénovat s Pavlem Paterou jsme se bavili loni před sezonou, ale tehdy jsem to ještě odmítl. V sezoně jsme o tom nemluvili. Nabídka přišla až po ní.

Jaký tým Rytířů stavíte?
S Pavlem chceme, aby to byl pracovitý tým, který každý zápas odmaká naplno. Zpočátku se vyskytly nějaké problémy, ale rychle jsme nastavili pravidla a hráči je dodržují. Ale jestli máme zdravé mužstvo, to poznáme, až bude sezona v plném proudu, až bude na hráčích tlak, až začnou prohrávat a lidi na ně třeba budou pískat. Na projevy hráčů v těžkých chvílích se docela těším. 

Co cítíte z mladých českých hráčů?
Že talentovaných hokejistů je stále míň a míň. Aby neodešli, dává se jim všechno na podnose. Mladí hráči u nás nejsou zvyklí bojovat o své místo. Bylo to někdy vidět v situacích, kdy jsme jim dali opravdu těžký trénink. Tohle v nich musíme změnit. Ale pracovat se s nimi dá, to je důležité. Charakterově se mně všichni, co máme v přípravě, líbí. Kdyby mně někdo svým přístupem neseděl, už dávno bych mu řekl, ať jde někam jinam!

Co vím, tak u všech se dá opřít o chuť hrát za chlapy první ligu…
Na tom se dá stavět. Druhá věc je, jestli budou dál ochotní pracovat a jestli na tu první ligu v chlapech všichni mají. Společně v téhle sezoně máme výhodu, že je ještě můžeme nechat hrát za juniorku a pozorovat je. Šanci v první lize dostanou, ovšem jisté, že ji budou hrát, to nemá nikdo z nich, pokud nezlepší to, co jim s Pavlem vytkneme. Ti, kteří už juniorku hrát nemohou, půjdou do Řisut, odkud se mohou kdykoli vrátit.

Čím, podle vás, jste jako trenér charakteristický?
Nedokážu se takhle hodnotit. Nepřemýšlel jsem o tom. Mám rád výzvy. Proto jsem například šel trénovat do Německa nebo jsem kamarádovi ve Švédsku šel pomáhat do kempů s mladými hráči, měl jsem tam na starost beky. Jsem za tu šanci moc rád, i když jsem ani na jednom místě nemohl být déle, než bych chtěl. Ale nelituji ani negativních, špatných zkušeností. Rád pracuji v hokeji na detailech, protože podle mne detaily v hokeji rozhodují. Taktiku a tréninky dělá dneska každý skoro stejně. Ale potom ta detailní práce se liší a rozhoduje zápasy. 

V kladenské hře často haprovala hra obrany. Vy jste na ni odborník. Potřebuje současný tým do obrany sehnat silnou osobnost?
Myslím, že nutně ne. Tihle kluci, které máme, na šanci stát se silnými osobnostmi už mají nárok. Nicméně jednáme s jedním extraligovým velmi zkušeným obráncem. Dokud nebude nic jistého, jméno říct nemohu. Je to Čech a umí si zjednat respekt.

Když shrneme dva uplynulé měsíce suché přípravy, byl jste spokojený?
Jsem spokojený s tím, že ji odtrénovali všichni, že se nikdo nezranil. Když se zeptáte hráčů, tak vám jistě řeknou, jak to bylo těžké, ale to říkají vždycky (směje se). 

Teď si užíváte zaslouženého volna. Co děláte?
Chodím do lesa se psem na procházky, občas si zahraju badminton nebo fotbal. Jinak nic fyzicky namáhavého. A samozřejmě se připravuji na zahájení přípravy na ledě.

Za spolupráci děkujeme webu vasekladno.cz