Michal Neuvirth: Když máte výbornou partnerku, zvládnout jde skoro všechno

Neuvirth patří k nejlepším brankářům světa, i tak to má ale s prosazováním těžké
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká republika vždy v hokeji měla úspěchy díky brankářům. Ať už to byl Dominik Hašek, Tomáš Vokoun, Roman Čechmánek nebo třeba Ondřej Pavelec, pokaždé to byla alfa a omega úspěchu hokejového nároďáku. Nyní patří k nejlepším Michal Neuvirth. Jak moc má těžké prosadit se ve Philadephii ve slavné NHL a jak dokáže skloubit roli profesionálního sportovce a otce malé dcerky?

Za mořem se chyby a slabší forma neodpouští. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je tu opravdu velmi tenká. Ve Philadelphii je navíc konkurence na brankářském postu skutečně velká. Neuvirthův kolega Brian Elliot je totiž jedním z nejlepších brankářů současnosti.

Právě proto se do branky Letců dostal Michal "pouze" osmkrát během této sezony, nicméně i tak dokázal vychytat jednu nulu, a to dokonce s novou maskou, která nese symbol nadace Jakuba Voráčka.

"Už v létě jsem přemýšlel, jak ještě dál nadaci podpořit, a pak nás napadlo tohle a doufám, že se po sezoně vydraží za co nejvíc peněz. Že jsem si ji vzal a zrovna odchytal nulu, byla paráda, přinesla mi štěstí," popisuje s úsměvem svůj velký zápas.

Sezona jako na houpačce

Philadelphia od poloviny listopadu do začátku prosince prohrála hned desetkrát v řadě, ovšem nehrála špatně, spíše měla smůlu v prodlouženích. I tak ale v tabulce hodně klesla. "Sice jsme prohráli deset zápasů, ale z toho pět jich bylo v prodloužení a jeden na nájezdy, takže jsme udělali alespoň bod," vzpomíná Michal.

MICHAL NEUVIRTH

  • narodil se 23. 3. 1988 v Ústí nad Labem
  • do NHL byl draftován v roce 2006 z 34. místa Washingtonem Capitals
  • vítěz Calder Cupu s Hershey Bears ze sezony 2008/2009, získal i rekord v rámci průměru obdržených branek v Play Off AHL (1,92)
  • chytá v NHL za Philadelpii Flyers
  • v NHL ještě chytal za Washington, Buffalo a New York Islanders

"V NHL je to o šnůrách, je to tady jako na houpačce. Doufám, že naše šňůra výher bude teď pokračovat." Série nakonec skončila na šesti výhrách, jelikož Philla nestačila v domácím prostředí na Los Angeles Kings. Jedinou branku Flyers v zápase vstřelil jeho spoluhráč Jakub Voráček, který se stále drží v desítce nejlépe bodujících hráčů v celé NHL.

Po novém roce opět po čtyřech letech přijde olympiáda. Bohužel hráčů z NHL se týkat nebude. Nejslavnější liga světa totiž kvůli ní neudělá pauzu a kluby jednotlivé hráče nepustí. "Je to smutné. Určitě budou hokeji chybět nejlepší hráči světa a pro diváky to nebude tolik atraktivní. Já sám jsem rád za každou možnost reprezentace, je to pro mě čest hájit barvy naší země.” 

Otec a hokejista na plný úvazek

Michal má jako brankář klubu NHL hodně nabitý program, což mu samozřejmě dost ztěžuje roli otce, kterým se stal letos v září. Podle svých slov ale dělá, co může, aby o ty nejpříjemnější životní chvíle s malou Emilkou nepřišel. "S dcerkou trávím čas, jak jen můžu. Naštěstí ve Philly není tolik cestování jako na západě, tam ti kluci nejsou doma skoro vůbec." 

Skloubit tyto dvě role jsou samozřejmě těžké, nicméně Michal v tom problém nevidí. "Když máte výbornou partnerku-mámu, tak to jde skloubit úplně výborně," pochválil svoji přítelkyni, kterou je česká muzikálová zpěvačka Karolína Gudasová. Jeho dcerka se ovšem občas objeví i přímo na stadionu. "Chodí na hokej už od pěti týdnů. Ale samozřejmě se těším, až povyroste a bude mi fandit. Bude to super pocit, že vidí tátu hrát hokej," těší se Michal.

Neuvirth je tradičním účastníkem akcí, které pořádá nadace Jakuba Voráčka. Hokejek pro Kluka Puka se účastní pravidelně a omluvenku se svému parťákovi a všem ostatním nechystá poslat ani v roce 2018. "První dva ročníky byly vynikající, a proto se tam rád vracím," dodal Neuvirth. Jemu i jeho rodině samozřejmě přejeme hodně štěstí a hlavně zdraví nejen do nadcházejícího roku. A jsme rádi, že si ve svém nabitém programu udělal čas i na náš web.